Uvijek odan Borcu: U Banjaluci preminuo Smail Alagić

Tiho, jedan za drugim odlaze “borčevci”. Oni pravi, iskreni odani. Otišao je i dobri čovjek, fudbalski zaljubljenik, Smail Alagić Alaga. Preminuo je nakon kratke i teške bolesti u svojoj Banjaluci, u 77. godini.

Svoju mladost podario je fudbalu. Počeo je da igra u prijedorskoj Mladosti, da bi po dolasku u Banaluku stigao u mlađe kategorije banjalučkog drugoligaša i već tad nagovijestio da će Borac u njemu dobiti odličnog fudbalera.

Tako je i bilo.

Kada je davne 1963. zaigrao za prvu ekipu Borca, crveni dres, sa mnogo ljubavi, nosio je do kraja svoje karijere – 1971. godine.

Za sve to vrijeme Alagić je bio standardni, nezamjenjivi prvotimac. Krasila ga je velika borbenost, disciplina u igri, bio je nenadmašan u vazdušnim duelima.

Sa Borcem je uglavnom vojevao drugoligaške bitke, da bi u sezoni 1969/70. bio učesnik onih čuvenih čačanskih kvalifikacija u kojima su Banjalučani po drugi put izborili status jugo-prvoligaša.

Alagićev udio u tom fudbalskom uspjehu bio je ogroman. Bio je stub odbrane, zaustavljao je zajedno sa Jantoljakom, Pelcom, Gavrilovićem, Odićem, Kušmićem sve nalete rivala. Svoju karijeru završio je nastupima u prvoligaškom fudbalskom društvu.

I kad je prestao sa aktivnim igranjem opet je ostao u – Borcu! Ovog puta u ulozi, učitelja, pedagoga, trenera. Radio je u početkom sa mlađim kategorijama; brojni su talenti koje je dobri Alaga „izbrusio“ i izveo na fudbalsku scenu.

Bio je, baš kao i igrač, disciplinovan, ali i izuzetno strog, ali pravičan. Za njega je samo jedno mjesto bilo mjerilo – fudbalski teren. Oni koji su znali ostajali su, oni koji nisu, morali su otići.

Radeći u stručnom štabu Borca bio je odan i vijeran saradnik. U njega su se svi treneri mogli pouzdati, znali su da ih Alaga nikad neće iznevjeriti.

I nije.

Bio je pomoćnik Bobiju Spasojeviću kad je Borac u onoj jugo-eliti zauzeto šesto mjesto, bio je zajedno sa Nenom Gavrilovićem saradnik Husnije Fazlića kada su Banjalučani osvojili Kup Jugoslavije, bio je u tandemu sa Vladicom Popovićem kada je klub ostvario svoj najveći uspjeh, osvajanjem četvrtog mjesta u šampionatu Jugoslavije… Radio je sa Mirkom Bazićem, Ilijom Miljušem, Josipom Kužeom, Zoranom Smileskim, Stankom Poklepovićem…

I kad je otišao iz Banjaluke, iz Borca, Alaga je ostao srcem i dušom “borčevac”.

Nikad ga nije zaboravio.

I Borac ne bi trebao da zaboravi svoga Alagu. Ne bi trebao…

Ali…

Oni koji su ga poznavali, gledali kao fudbalera, sigurno će ga čuvati u lijepoj uspomeni.

Jer je Smail Alagić Alaga bio pravi “borčevac”.

Takvih, je na žalost, sve manje.

Smail Alagić će biti sahranjen u subotu, 7. oktobra, u 14 časova na Novom groblju – Pobrđe u Banjaluci.

(EuroBlic)

86. DAN “Pravda za Davida” i večeras na Trgu Krajine

Večeras je, po 86. put, na Trgu Krajine održano okupljanje “Pravda za Davida”. ”Dragi moj sine, mi smo 20. tačka kod nadležnih institucija. Saučesništvo je teži zločin od ubistva i za to je kazna do 45 godina. Dragi moj Đakac, sine moj, rekao sam na grobu, ko god se plaši, može otići”, rekao je Davor

KONTIKI PROBUDIO AERODROM Poletio prvi avion iz Banjaluke u Tursku

Sa Aerodroma Banjaluka danas je poletio prvi avion u Tursku, a ukrcani putnici će po prvi put, bez presjednja, za samo dva sata biti u Antaliji. Banjalučani koji danas lete u Tursku na more, iskoristili su prvi od devet čarter letova agencije „KonTiki Travel“, koja je ovog ljeta oživjela banjalučki aerodrom. -Let iz Banjaluke je

FUDBALSKI SAVEZ BIH Slučaj Borac ide pred UEFA

Odluku o učešću Fudbalskog kluba Borac naredne sezone u BH. Telekom Premijer ligi Bosne i Hercegovine donijeće Evropske fudbalske asocijacija (UEFA), odlučeno je na današnjoj sjednici Izvršnog odbora Nogometnog / Fudbalskog saveza BiH. Na ovakav potez u bh. kući fudbala odlučili su se nakon što su iz banjalučkog kluba zatražili zaštitu zakonitosti od Izvršnog odbora,

KOD GRADSKOG MOSTA GRADE HOTEL Nakon Nove Varoši stiže još primjedbi na regulacioni plan

Regulacionim planom za interpolaciju objekata društvenog sadržaja u Obilićevu se namjerava srušiti baraka koju godinama koristi omladinski centar„Zdravo da ste“, a umjesto nje graditi hotel. Ovaj regulacioni plan koji predviđa izmjene na sedam lokacija u gradu izazvao je pravo negodovanje u Banjaluci, a nakon pobune mještana Nove Varoši, primjedba je stigla i od organizacije „Zdravo