Svijet 16.11.2020.

UVOD U KRIZU: Poljaci i Mađari blokirali usvajanje budžeta EU

ČITANJE: 1 minuta

Na današnjoj sjednici u Briselu, predstavnici Mađarske i Poljske blokirali su usvajanje novog sedmogodišnjeg budžeta EU kao i Plana za oporavak od pandemije koronavirusa.

Na sastanku predstavnika država, predstavnici ove dvije zemlje uložile su veto i na taj način blokirali budžet vrijednosti više od 1.800 milijardi eura za period od 2021. pa do 2027. godine, prenosi Klix.

Pored budžeta, Poljska i Mađarska blokirale su i Fond za oporavak zemalja Evrope od koronavirusa, a koji je iznosio 750 milijardi eura.

Kako su naveli iz Mađarske i Poljske, razlog za blokiranje budžeta jeste uvođenje novog mehanizma koji predviđa uskraćivanje sredstava EU državama čije vlade urušavaju demokratske standarde i vladavinu prava.

Portparol Vlade Mađarske, Zoltan Kovacs, potvrdio je na svom Twitter profilu da je Mađarska uložila veto te istakao kako Mađarska ne može podržati projekat u ovom obliku.

Nakon ove odluke predstavnika Mađarske i Poljske, nekoliko evropskih diplomata upozorilo je da se ova blokada može pretvoriti u ozbiljnu političku krizu unutar Unije te da je pod hitno potrebno pronaći rješenje.

(SB/Banjaluka.net)

Oznake: EU, Mađarska, Poljska