Vijesti 03.12.2015.

Uvođenje reda u gradsku skupštinu: Od Nove godine novi poslovnik!

ČITANJE: 3 minute
skupstina
Iako pojedini odbornici ne dolaze na skupštinska zasjedanja, izlaze u toku rasprave i glasanja i sve to prolazi bez kazne, to im ne smeta da svaki mjesec uredno „prisvoje” jednu prosječnu platu u iznosu od blizu 780 KM.

Odbornici Skupštine grada su obavezni da dolaze na zasjedanja, koja se održavaju jednom mjesečno, da prisustvuju sastancima komisija, odbora i savjeta čiji su članovi i da transparentno obavljaju svoj posao. Međutim, malo šta ih primorava da te obaveze ispunjavaju, osim, ako uskoro ne zaživi novi poslovnik o radu gradskog parlamenta. Građani se pitaju kako je to moguće da je nekima od njih teško da taj jedan dan mjesečno izdvoje i da se pojave na zasjedanju Skupštine grada, bez obzira na ostale obaveze.

Izražena neodgovornost

Odlukom o određivanju novčane naknade odbornicima Skupštine grada, članovima radnih tijela i kolegijuma utvrđeno je da u slučaju neopravdanog odsustva naknada, od pomenutih 780 KM, bude umanjena za 30 odsto.

– Do sada smo prečešljali dio tačaka i glavni cilj je da se sve uozbilji. Najveći problem je nedolazak na zasjedanja komisija i neozbiljnost u Skupštini grada. Na komisije pojedini odbornici i ne dolaze jednostavno kao da ih se to ne tiče – kaže za Press poslanik SDS-a u gradskom parlamentu Đorđe Umićević.

Etički kodeks prvi put

Odbornik Slobodan Lukić, koji je i član skupštinske komisije, smatra da odbornici moraju opravdati naknadu koju primaju.

– Oni obično jave ako neće doći i uvijek nađu neko opravdanje, ali potvrde nisu obavezne. Imamo i problem da pojedini odbornici napuste skupštinu u toku zasjedanja, jer jednostavno ne žele da se kompromituju kada je neka škakljiva tačka u pitanju, jer ne paše im da gube rejting, posebno pred izbore. Problem su nam i nacionalistički ispadi, ružno ponašanje koje prolazi često nekažnjeno. Nisam zadovoljan odnosom odbornika prema obavezama koje imaju kao i odnosom prema drugim odbornicima – priča za Press Lukić i vjeruje da će ovo biti riješeno usvajanjem etičkog kodeksa, koji ide uz novi poslovnik, a koji će banjalučka skupština imati prvi put. Inače, odbornici su u „češljanju” starog poslovnika stigli do člana 95 (od 222).

Predsjednik Kluba odbornika DNS-a Boran Bosančić smatra da problem (ne)opravdanog odsustva treba regulisati dopunom pomenute odluke, nezavisno od poslovnika.

Da li će odbornici ponovo izbjeći odgovornost i ovu stavku staviti po strani prilikom „češljanja” poslovnika i sve prolongirati za neka buduća vremena i dopunu nedorečene odluke biće poznato početkom godine kada bi se na dnevnom redu skupštine trebali naći prijedlozi novog poslovnika i etičkog kodeksa.

Kazne za ružno ponašanje

Prema novom poslovniku trebalo bi da bude uvedena nova komisija za sprovođenje etičkog kodeksa, koji će biti usvojen zajedno s novim poslovnikom.
U etičkom kodeksu članom 11 biće utvrđeno da će, ako odbornik koji ima opomenu za kršenje kodeksa ponovi prekršaj i komisija utvrdi da je prekršio odredbe kodeksa, naknada tom odborniku biti umanjena za 30 odsto.
Međutim, odluka ne precizira kakvo je to opravdano odsustvo, jer zvanične potvrde, u vidu doktorskog nalaza, nisu potrebne. Potrebno je, smatraju pojedini odbornici, tu odluku dopuniti i regulisati to pitanje na način da se odsustvo tretira isto kao i kod svih radnika koji su u stalnom radnom odnosu. Postoje naznake da bi ova problematika mogla biti riješena i novim poslovnikom.

(Press)