Vijesti 22.11.2015.

Uvođenje Tesle u američki školski program

ČITANJE: 1 minuta
nikola-tesla
Teslina fondacija u SAD već godinama radi na tome da se poglavlje o Nikoli Tesli uvede u američki školski program, a njeni predstavnici ističu da Teslina popularnost raste iz dana u dan, i da mlađe generacije žele da znaju kako je tačno tekao razvoj nauke.

Već godinama, u Filadelfiji, osnivač i predsjednik naučne fondacije Tesla, Nikola Lončar, pokušava da ostvari zamisao da poglavlje o Tesli uključi u sve školske udžbenike za djecu svih uzrasta, da bi se upoznali sa doprinosima tog velikog srpskog pronalazača koji je proveo veliki dio života i brojne izume ostvario baš u ovoj zemlji, prenosi Glas Amerike.

U tim naporima mu pomažu direktor Tesline fondacije Semjuel Mejson i predsednik studija Jecer Brajan.

– Uvođenje Tesle u školski program vjerovatno je najveći projekat koji možemo da uradimo za Teslu. Počeli smo saradnju sa jednom filadelfijskom školom prije dvije godine da eksperimentalno napravimo program, prvo za nastavnike, a onda i za đake. Da bismo zainteresovali nastavnike i đake, organizovali smo putujuću izložbu i držimo časove poslije škole- priča Nikola Lončar.

On dodaje da, na početku, nisu znali kakvo će biti reagovanje na uvođenje Tesle u školski program.

– Reakcije su fantastične i radimo mnogo promocija, odlazimo na razna mjesta, sa izložbom, sa raznim Teslinim eksperimentima, dovodimo razne govornike – navodi Lončar.

Nikola Lončar zaključuje da su se tom programu priključili mnogi stručnjaci koji su spojili tehnologiju i umjetnost.

– Kroz muziku, umjetnost, vizuelne efekte, nove igrice na mobilnoj telefoniji, djeca uče tehnologiju, fiziku, elektroniku… uče sve to i mnogo je lakše da sve to shvate –  navodi on.

(B92)