Vijesti 10.02.2016.

Uvodi se mala matura

ČITANJE: 2 minute
mala matura
U toku je završna faza izmjene Zakona o osnovnom obarazovanju u RS kako bi se izbjegle određene nedoumice, koji će se pred Narodnom skupštinom RS naći već u martu, rečeno je juče na sastanku Dane Maleševića, ministra prosvjete i kulture RS, s predsjednicima aktiva direktora osnovnih i srednjih škola.

Prioritet u osnovnom i srednjem obrazovanju u narednom periodu treba da bude kvalitet rada kako bi se povećao i nivo znanja koje đaci stiču, a novost je i uvođenje male mature.

Novi Zakon o osnovnom obrazovanju predviđa eksterno vrednovanje učeničkih postignuća, a prema riječima ministra na kraju devetogodišnjeg obrazovanja uvodi se mala matura, koja postoji u okruženju.

-Malu maturu povezaćemo sa Zakonom o srednjem obrazovanju i upisom u srednje škole, a to će tjerati nastavnike da više pažnje posvete znanju učenika, a manje dijeljenju petica- kazao je Malešević.

Povodom upisa učenika u srednje škole rečeno je kako do kraja februara sve škole treba da dostave plan upisa, a skrenuta je pažnja kako se mora sprovesti anketa meću učenicima i roditeljima kako bi se izvršilo realno planiranje, da ne bi bilo više odjeljenja kao prošle godine.

Dušan Mišljenović, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola regije Banjaluka, kazao je kako će u školama učiniti sve da se podigne motivacija učenika i zaposlenih kako bismo imali kvalitetnije obrazovanje.

-Naša očekivanja su i da podignemo bezbjednost na viši nivo i to su naši zahtjevi prema ministru kako da dođemo u poziciju da imamo školskog policajca- rekao je Mišljenović.

Govorilo se i o problematici vršnjačkog nasilja, te pitanju odgovornosti.

-Kada je u pitanju vršnjačko nasilje, njega u školama ima, ali timovi u školama ne rade dovoljno, ne treba tražiti opravadanje kad se nešto desi već prihvatiti svoju odgovornost, a direktori su odgovorni za sve ono što se dešava u školama- kazao je Malešević.

(NN)