UVOĐENJE NAKNADE PROŠLO NEZAPAŽENO Banjalučani se osvijestili tek kada su stigli računi za vodu

Uporedo s poskupljenjem vode u gradu, preduzeću “Vodovod” odobreno je i uvođenje naknade za održavanje mjernog mesta, pa ipak u mnogim zgradama o ovim dodatnim troškovima nisu znali ništa dok im nisu pristigli novi računi.

Banjalučanima je cijena vode u februaru povećana za 11 feninga po metru kubnom, što se potrošačima nije nimalo dopalo. Ali dodatno ih je iznenadio još jedan namet na koji nisu računali.

– Pomirili smo se nažalost sa poskupljenjem vode, jer protiv odluke Skupštine se ne može ništa, ali u zgradi niko nije znao da rastumači kakva je sad to nova naknada na zajedničkom računu. Uglavnom, ranije smo kao ZEV plaćali pet maraka za vodu, a sada odjednom 20 KM, dok je potrošnja ista. Očigledno je neko skontao da smo neiskorišteni “potencijal” koji treba finansijski iscjediti – požalili su nam se u jednoj zgradi u Lazarevu.

I predsjednik zajednice etažnih vlasnika na Stračevici Milorad Arlov tvrdi da ih niko nije ranije obavijestio o novoj taksi.

– I nama je knjigovođa sa posljednjim računom rekao da moramo platiti 20 KM. Nisu to tako velike pare za cijelu zgradu, ali stvarno ne znam u koju svrhu dajemo ova sredstva i po kojim kriterijuma – kaže on.

Banjaluka je bila jedina opština u BiH koja nije naplaćivala naknadu za održavanje mjernog mjesta, a nedavno uvedena naknada je najniža u regionu, kao i cijena vode po utrošenom kubiku, poručuju iz “Vodovoda”. Voda sada košta 0,98 KM s PDV po metru kubnom.

Napominju i da su sve potrošače obavijestili o uvećanju cijene vode i uvođenju mjesečne naknade za mjerno mjesto koja se naplaćuje na osnovu profila vodomjera, i to putem sredstava javnog informisanja i obavještenja koja su svim kategorijama potrošača štampali na poleđini računa za februar i mart.

– Potrošačima koji račun za utrošenu vodu primaju putem mejla poslali smo, takođe, obavještenje kao dodatak uz račun – kažu u ovom preduzeću.

Pojašnjavaju i da za kategoriju ZEV postoje dvije grupe. Kućni savjeti, odnosno stare zgrade koje nemaju razdvojene unutrašnje instalacije po stanovima, samim tim ni zasebne sekundarne vodomjere za svaki stan, već samo jedan glavni priključak sa koga se svi stanovi snabdijevaju, dobijaju jedan račun za vodu na kom je iskazana i naknada za mjerno mesto i drugi račun za hidrant, ako ga imaju, i koji služi samo za hitne slučajeve. Na njemu je iskazana i naknada za održavanje hidrantskog priključka. Takvih zgrada u Banjaluci ima 1.654, od kojih hidrant imaju njih 431.

Druga grupa su novije zajednice etažnih vlasnika, koje unutar zgrade imaju glavni sanitarni priključak plus hidrantski, ali i svaki zasebni sekundarni vodomjer po stanu.

– Odlukom o javnom vodovodu i javnoj kanalizaciji, Vodovod je dužan održavati mjerno mesto kako na glavnom priključku i hidrantskom, tako i kod sekundarnih vodomjera. Ovih ZEV-ova u gradu ima 9.883 stanova sa 376 glavnih priključaka, od kojih 362 imaju hidrant – precizirali su u “Vodovodu”.

“Ne upoređujmo se s drugima”

Na poruku iz “Vodovoda” da se jedino u Banjaluci nije naplaćivala ova naknadu, iz Udruženja “Re: akcija” poručuju da potrošači samo mjere odnos usluge i kvaliteta, a ne upoređuju se s drugim lokalnim zajednicama.

– “Vodovod” poskupljenje nije pravdao tom razlikom u drugim gradovima, već dodatnim intervencijama koje imaju na seoskim vodovodima i poboljšanju mreže. Mi smo i tada insistirali da unapređenje mreže mora da snosi preduzeće i njihovi dugorčni planovi i da sredstva izdvoji Grad kao nosilac, a ne da to bude na teret potrošača – rekao je Slaviša Kajkut iz udruženja za zaštitu potrošača.

(Srpskainfo)

Austrijanac Johan Satler – novi šef delegacije EU u BiH

Aktuelni ambasador Austrije u Tirani Johan Satler trebao bi naslijediti Lars-Gunara Vigemarka na poziciji šefa Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH, saznaje Klix.ba iz izvora u EU. Kako je potvrđeno sarajevskom portalu, Satler je ime koje ide na potvrdu visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbjednost EU Federike Mogerini nakon čega će se

ROČIŠTE Gavrilo Stević se nije pojavio u Sudu BiH, terete ga za ratovanje u Ukrajini

Gavrilo Stević nije se pojavio u ponedjeljak na izjašnjenju krivice pred Sudom Bosne i Hercegovine, po optužnici koja ga tereti za odlazak na strano ratište u Ukrajinu 2014. godine. Stević se, prema optužnici u koju je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) imala uvid, tereti da je tokom 2014. preko graničnog prelaza iz

NEMA POVRIJEĐENIH Sudar kamiona i automobila u krugu “Čajaveca”

Na parkingu između tržnog centra Konzuma i Vajkikija u krugu Čajevca desila se saobraćajna nesreća u kojoj se učestvovali kamion “Euroexpresa” i automobil “Golf”. Do nesreće je došlo oko 14 časova. Povrijeđenih nije bilo, a na automobilu je pričinjena manja materijalna šteta. Policija se trenutno nalazi na mjestu nesreće. (SrpskaCafe)

PORUKA SUZANE RADANOVIĆ Majka Davida Dragičevića nazvala opozicionare “bagrom”

Imam nešto da poručim „opoziciji“. Vidim da se pokušavaju uvući među članove „Pravde za Davida“, kao oni bi da pomognu narodu, napisala je na Fejsbuku Suzana Radanović, majka ubijenog mladića Davida Dragičevića. – E, ovako, izbore ste dobili na konto pravde za Davida i predali svojim jaranima u poziciji, vidjeli smo šta se poslije dešavalo.

DODIK U MAĐARSKOJ: Srpska slijedi Srbiju, neće pristati na članstvo u NATO-u

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Budimpešti na sastanku sa predstavnicima Srba u Mađarskoj da Republika Srpska slijedi Srbiju i da neće pristati na članstvo u NATO. On je istakao daje NATO bombardovanje Srpske i Srbije ostavilo posljedice i ukazao na to da je došlo do povećanja broja malignih bolesti i kod

ZAVRŠEN MEMORIJALNI TURNIR RADIVOJ KORAĆ: OKK Beograd najbolji u Banjaluci

Košarkaši OKK Beograd pobjednici su 16. memorijalnog turnira Radivoj Korać “Banjaluka 2019” za igrače do 21 godine, a osim odlične igre beogradskom tima turnir u Banjaluci obilježio je lom noge Danila Vukajlovića. Drugo mjesto na turniru, koji je završen u nedjelju, zauzela je aleksandrovačka Igokea, treći banjalučki Borac, a četvrti Ruki, takođe iz Banjaluke. “Dvije

MUP RS uveo novi servis za građane, dostupna čet bot aplikacija na Viberu (VIDEO)

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske uveo je nove servise namijenjene građanima putem čet bota (chat bot) aplikacije na Viberu. U razvoju ove aplikacije korištene su dvije digitalne tehonologije – chat bot i QR kod, a komunikacija je u potpunosti zaštićena. Chat bot je vid vještačke inteligencije koja omogućava direktnu komunikaciju između korisnika i pružaoca usluge,