UVOĐENJE NAKNADE PROŠLO NEZAPAŽENO Banjalučani se osvijestili tek kada su stigli računi za vodu

Uporedo s poskupljenjem vode u gradu, preduzeću “Vodovod” odobreno je i uvođenje naknade za održavanje mjernog mesta, pa ipak u mnogim zgradama o ovim dodatnim troškovima nisu znali ništa dok im nisu pristigli novi računi.

Banjalučanima je cijena vode u februaru povećana za 11 feninga po metru kubnom, što se potrošačima nije nimalo dopalo. Ali dodatno ih je iznenadio još jedan namet na koji nisu računali.

– Pomirili smo se nažalost sa poskupljenjem vode, jer protiv odluke Skupštine se ne može ništa, ali u zgradi niko nije znao da rastumači kakva je sad to nova naknada na zajedničkom računu. Uglavnom, ranije smo kao ZEV plaćali pet maraka za vodu, a sada odjednom 20 KM, dok je potrošnja ista. Očigledno je neko skontao da smo neiskorišteni “potencijal” koji treba finansijski iscjediti – požalili su nam se u jednoj zgradi u Lazarevu.

I predsjednik zajednice etažnih vlasnika na Stračevici Milorad Arlov tvrdi da ih niko nije ranije obavijestio o novoj taksi.

– I nama je knjigovođa sa posljednjim računom rekao da moramo platiti 20 KM. Nisu to tako velike pare za cijelu zgradu, ali stvarno ne znam u koju svrhu dajemo ova sredstva i po kojim kriterijuma – kaže on.

Banjaluka je bila jedina opština u BiH koja nije naplaćivala naknadu za održavanje mjernog mjesta, a nedavno uvedena naknada je najniža u regionu, kao i cijena vode po utrošenom kubiku, poručuju iz “Vodovoda”. Voda sada košta 0,98 KM s PDV po metru kubnom.

Napominju i da su sve potrošače obavijestili o uvećanju cijene vode i uvođenju mjesečne naknade za mjerno mjesto koja se naplaćuje na osnovu profila vodomjera, i to putem sredstava javnog informisanja i obavještenja koja su svim kategorijama potrošača štampali na poleđini računa za februar i mart.

– Potrošačima koji račun za utrošenu vodu primaju putem mejla poslali smo, takođe, obavještenje kao dodatak uz račun – kažu u ovom preduzeću.

Pojašnjavaju i da za kategoriju ZEV postoje dvije grupe. Kućni savjeti, odnosno stare zgrade koje nemaju razdvojene unutrašnje instalacije po stanovima, samim tim ni zasebne sekundarne vodomjere za svaki stan, već samo jedan glavni priključak sa koga se svi stanovi snabdijevaju, dobijaju jedan račun za vodu na kom je iskazana i naknada za mjerno mesto i drugi račun za hidrant, ako ga imaju, i koji služi samo za hitne slučajeve. Na njemu je iskazana i naknada za održavanje hidrantskog priključka. Takvih zgrada u Banjaluci ima 1.654, od kojih hidrant imaju njih 431.

Druga grupa su novije zajednice etažnih vlasnika, koje unutar zgrade imaju glavni sanitarni priključak plus hidrantski, ali i svaki zasebni sekundarni vodomjer po stanu.

– Odlukom o javnom vodovodu i javnoj kanalizaciji, Vodovod je dužan održavati mjerno mesto kako na glavnom priključku i hidrantskom, tako i kod sekundarnih vodomjera. Ovih ZEV-ova u gradu ima 9.883 stanova sa 376 glavnih priključaka, od kojih 362 imaju hidrant – precizirali su u “Vodovodu”.

“Ne upoređujmo se s drugima”

Na poruku iz “Vodovoda” da se jedino u Banjaluci nije naplaćivala ova naknadu, iz Udruženja “Re: akcija” poručuju da potrošači samo mjere odnos usluge i kvaliteta, a ne upoređuju se s drugim lokalnim zajednicama.

– “Vodovod” poskupljenje nije pravdao tom razlikom u drugim gradovima, već dodatnim intervencijama koje imaju na seoskim vodovodima i poboljšanju mreže. Mi smo i tada insistirali da unapređenje mreže mora da snosi preduzeće i njihovi dugorčni planovi i da sredstva izdvoji Grad kao nosilac, a ne da to bude na teret potrošača – rekao je Slaviša Kajkut iz udruženja za zaštitu potrošača.

(Srpskainfo)

(FOTO) ŠIROKE RUKE I OTVORENOG SRCA Ovaj vlasnik bikova napravio je šou na Manjači

Jovo Vođević Duman, već godinama je jedan od simbola Kočićevog zbora na Manjači i vlasnik bikova, koji su često među favoritima.  Duman je poznat i po tome što je široke ruke i otvorenog srca. Tako je danas, uoči odlučujućih borbi bikova za titulu „Jablan“, u svom šatoru izmad bukališta, ugostio glavnog konkurenta Stipu Bilandžiju i

Apel Borac m:tel-a za podršku

Rukometni klub Borac m:tel oglasio se danas saopštenjem u kojem se navodi da “iako su dobili podršku svih nivoa vlasti u RS i domaćih kompanija zbog kašnjenja u realizaciji pojedinih sponzorskih ugovora, doveden je u pitanje njihov nastup u prvom kolu Kupa EHF, u okviru kojeg narednog vikenda gostujuju višestrukom šampionu Grčke “Olimpijakosu”. “Svakodnevno se

ZAKUVAVA SE NA KORIDI Isplivali favoriti za nagradu “Jablan”

Koji će bikovi ponijeti prestižnu titulu “Jablan” u srednjoj i teškoj kategoriji i čiji će vlasnici osvojiti novčane nagrade od 4.000, odnosno 3.000 KM, znaće se tek večeras, kada se okončaju završne finalne borbe. Ali, da se na “bukalištu” zakuvalo, već je sasvim jasno. Favoriti nisu tek tako prozvani favoritima, pa su se u polufinale

DŽIPIJADA PORED BUKALIŠTA NA MANJAČI U takmičenju učestvuje više od 60 vozila

Na ovogodišnjem, 54. Kočićevom zboru, prvi put je, uz već tradicionalnu bodljavinu bikova, bacanje kamena s ramena i slične starinske zanimacije, organizovana i džipijada. Kako je za Srpskainfo rekao Dušan Savanović Savan, u takmičenju učestvuje više od 60 vozila različitog tipa i kalibra, a zajedničko im je što su svi terenci, što će reći bez

DODIK PONOVO ZAPJEVAO Na zboru na Manjači veselo

Dodikov nastup pod jednim šatorom na Kočićevom zboru traje već skoro sat vremena, a kako saznajemo, očekuju ga na još jednoj bini. Veselo je na Kočićevom zboru na Manjači. Milorad Dodik pjeva ispod šatora. pic.twitter.com/tMB6vDsm4l — SrpskaInfo (@InfoSrpska) August 25, 2019 Dočekali su ih pjesmama dobrodošlice: “Oj Srbijo, ne treba ti više, pola Bosne ćirilicom

DODIK: Ako Tegeltija ne bude imenovan, sjedica će biti farsa

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da predstojeća sjednica Predsjedništva BiH, ako ne bude završeno imenovanje Zorana Tegeltije za kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, više neće biti saga, nego farsa. Dodik je rekao novinarima u Stričićima da on ne pravi nikakvu sagu. On je naveo da je nova sjednica Predsjedništva BiH

Podlegao muškarac kojem je zet zabio sjekiru u glavu

Milan Mudrinić (57) iz Bosanske Krupe preminuo je sinoć na UKC RS usljed teških povreda nakon što mu je u srijedu naveče zet Goran Mirković (39) u Lamincima kod Gradiške tokom sukoba zabio sjekiru u glavu, saznaju Nezavisne. “I pored svih uloženih napora ljekara da mu spasu život pacijent M.M. (57) je preminuo juče u