Vijesti 24.02.2016.

Uvoznik tvrdi: Spornih proizvoda kompanije Mars nema u BiH

ČITANJE: 2 minute
mars snikers
“Ataco d.o.o. Mostar”, uvoznik proizvoda proizvođača “Mars Incorporated” u Bosnu i Hercegovinu, tvrdi kako u našoj zemlji nisu prisutni sporni proizvodi tog proizvođača koji se ovih dana povlače s tržišta više zemalja Evropske unije, kao i drugih zemalja.

Tu je tvrdnju navedena kompanija iznijela u odgovoru na upit Agencije za sigurnost hrane BiH jesu su li, kao uvoznici za Bosnu i Hercegovinu, obaviješteni o razlozima povlačenja navedenih proizvoda s tržišta više zemalja.

-U odgovoru ovaj uvoznik tvrdi da sporni proizvodi nisu prisutni na tržištu Bosne i Hercegovine, ali će Agencija konačnu informaciju u vezi s eventualnim prisustvom navedenih proizvoda na bh. tržištu saopštiti po završetku inspekcijskog nadzora i prijemu povratnih informacija od nadležnih inspekcijskih organa- saopšteno je iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

Američki proizvođač čokolada Mars naredio je povlačenje Mars i Snickers čokoladica iz čak 55 zemalja nakon što su komadići plastike pronađeni u tim proizvodima, javljaju agencije.

Drugi proizvodi koji su pogođeni ovim povlačenjem uključuju Milky Way Mini i Miniatures te određene vrste Celebrations kutija. Proizvodi koji su zahvaćeni ovim povlačenjem imaju rokove trajanja od 19. juna 2015. godine do 8. januara 2017. godine. Kako prenose agencije, američka kompanija nije objavila koliko je čokoladica povučeno s tržišta. Za sada je poznato da su sve sporne čokoladice proizvedene u fabrici koja se nalazi u Holandiji.

Mars je pritužbu o komadićima crvene plastike u čokoladici dobio još 8. januara ove godine, i to u vezi čokoladice Snickers kupljene u Njemačkoj. Nakon te žalbe, u njemačkoj fabrici u Veghelu ustanovljeno je da je riječ o zaštitnom dijelu plastike koji se koristi u proizvodnom procesu.

(Avaz)