Region 07.12.2022.

UVREDE I NASRTAJ: Lider DF-a Milan Knežević napadnut na podgoričkom aerodromu

ČITANJE: 3 minute

Predsjednik Demokratske narodne partije, jedan od lidera Demokratskog fronta i predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Milan Knežević napadnut je danas na podgoričkom aerodromu u Golubovcima.

Knežević je u izjavi za podgorički portal Borba potvrdio ovaj incident i rekao da je na putu da slučaj prijavi policiji.

Portal piše da su tri osobe vrijeđale Kneževića na nacionalnoj osnovi, a nakon toga i fizički nasrnule na njega, prenose agencije.

Oglasila se i crnogorska Uprava policije, koja saopštava da je Knežević podneo prijavu protiv osoba koje su mu, kako je naveo, danas na Aerodromu Podgorica uputile uvredljive reči i pokušale fizički da ga napadnu, a napad je sprečio njegov lični vozač.

“Policijski službenici su prikupili obavještenja na okolnosti događaja od više osoba, a o svemu je obaviješten državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici koji je naložio da se I. G. (34) liši slobode zbog sumnje da je izvršio krivično djelo ugrožavanje sigurnosti”, navodi se u saopštenju.

Dodaju i da će se proceniti postojanje prekršajne odgovornosti drugih aktera događaja.

Cetinjaninu I. G. nakon saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici određeno je zadržavanje do 72 sata.

Knežević: Napad politički motivisan

Milan Knežević je napad ocenio kao politički motivisan.

“U pratnji vozača i člana obezbjeđenja sam došao na aerodrom da sačekam suprugu koja je doputovala iz Beograda. Na parkingu, dok sam sjedio u automobilu, prišao je jedan mladić iz automobila cetinjskih registracija i počeo sa uvredama i negativnih komentara na moj račun. Mladića nikad u životu vidio nisam niti imao kontakt s njim, a nakon verbalnog napada na mene, spustio sam staklo i pitao ga kakav je problem, nakon čega je nastavio da me vrijeđa”, rekao je Knežević.

Objasnio je da su njegov vozač i on procenili da može doći do fizičkog kontakta i da može biti fizički ugrožen.

“I juče sam na Fejsbuku dobio prijetnju da je prava sreća što sam još živ, jer sam neprijatelj Crne Gore i zbog toga što sam na raznim portalima targetiran kao neprijatelj Crne Gore i saradnik raznih službi, moj vozač je reagovao pravovremeno i zaustavio je fizički napad na mene. Zahvaljujem mu se, jer ne znam kako se to moglo završiti”, rekao je Knežević.

Istakao je i da ničim nije isprovocirao napad.

“Ničim nisam isporovocirao incident nego sam maksimalno pokušao da ga izbjegnem. To verbalno vrijeđanje i dobacivanje trajalo je mnogo duže nego što sam ja reagovao”, rekao je Knežević.

Podsetio je da je tražio da nosi oružje, jer mu je ugrožena bezbednost.

“Ali nadležni kažu da to nije moguće, jer se vodi krivični postupak protiv mene. Ja sad saopštavam svima da ću od večeras i ja i obezbjeđenje da nosimo oružje, jer se osjećamo ugroženo”, rekao Knežević.

Dačić: Najoštrije osuđujemo napad na Kneževića

Ministarstvo spoljnih poslova najoštrije osuđuje napad na nacionalnoj osnovi na Milana Kneževića, jednog od lidera srpskog naroda u Crnoj Gori, izjavio je ministar Ivica Dačić.

Dačić je ocenio da je to posledica višegodišnje antisprske kampanje koju, kako kaže, kontinuirano vode pojedine političke partije i državni funkcioneri u Crnoj Gori.

“U interesu dobrih odnosa Srbije i Crne Gore i srpskog i crnogorskog naroda jeste da državni organi u najbržem mogućem roku identifikuju i kazne počinioce ovog dela”, rekao je Dačić za Tanjug.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, ističe Dačić, ima ustavnu obavezu i legitimno pravo po svim međunarodnim konvencijama da brine i vodi računa o pripadnicima našeg naroda koji žive u drugim državama.

(SB)