Biznis 18.05.2016.

Uz kvarcno staklo digitalne poruke postaju besmrtne

ČITANJE: 1 minuta

Ruski naučnici rade na novim kvarcnim uređajima za arhiviranje koji će digitalne podatke učiniti besmrtnim.

Nova pet-de digitalna tehnologija za arhivirnje podataka u kvarcno staklo omogućiće čuvanje podataka milionima godinama.

Na novoj tehnologiji rade naučnici laboratorija Ruskog hemijsko-tehnološkog univerziteta “Mendeljejev”, u sastavu fonda za napredna istraživanja.

Oni su stvorili nove medije za arhiviranje podataka od kvarcnog stakla koji svojom veličinom i oblikom podsjećaju na kovanicu ili mali disk.

Informacija se zapisuje na staklo i čita pomoću lasera, a tehnologija je slična onoj koja se koristi za CD i DVD. Količina arhiviranih podataka zavisi od veličine diska.

Jedan “kvarcni novčić” moći će da arhivira nekoliko terabajta podataka. U isto vrijeme, takvo arhiviranje je mnogo otpornije na nepovoljne spoljne uticaje.

Kvarcni USB stik koristiće državni arhivi i preduzeća iz vojno-industrijskog kompleksa.

Do sada su razvijeni sistemi za automatsko snimanje i čitanje podataka, ali naučnici moraju da obave još niz istraživanja i razvojnih projekata prije nego što takvi uređaji postanu dostupni javnosti.

Teškoće se odnose na činjenicu da naučnici moraju da osiguraju visoku preciznost ulaska laserskog zraka u određenu tačku.

(Agencije)