Vijesti 01.06.2020.

UZ NOVE PROCEDURE: Svi vrtići otvoreni, djeca i roditelji ne kriju zadovoljstvo

ČITANJE: 2 minute

Svi vrtići na području grada od danas su u funkciji za mališane čija su oba roditelja zaposlena i nemaju gdje ostaviti dijete.

Prema riječima vaspitača, mališani su oduševljeni što su napokon došli u vrtić i vidjeli svoje drugare i od jutra su krenuli s igrom.

Jelena Kurtinović, direktorica Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, rekla je da je juče počelo s radom svih 25 objekata Centra i da je ukupno 618 mališana boravilo u ovim ustanovama.

“Pridržavamo se mjera koje su propisane od strane Instituta za javno zdravstvo RS, s tim da je došlo do jedne izmjene i sada smije biti do 15 djece u grupama. Preduslov da počnemo s radom je bio da testiramo sve radnike. Svi su bili negativni na testu”, naglasila je Kurtinovićeva.

Dodala je da je prošle sedmice bilo 140 djece u osam objekata Centra, te da je bio veliki broj poziva i zahtjeva roditelja da se djeca vrate u vrtiće.

“Roditelji su morali potpisati izjavu pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću da su zaposleni. Očekujemo da bi sredinom juna Centar mogao proraditi punim kapacitetom i da bi se sva djeca vratila u predškolske ustanove”, kazala je Kurtinovićeva.

Kristina Perać, vlasnica predškolske ustanove “Mašta”, rekla je za “Nezavisne” da su dva objekta ovog vrtića u funkciji, a da se svi pridržavaju procedura koje je propisao Institut za javno zdravstvo RS.

“Po 15 djece je u grupama, a roditeljima je zabranjen ulazak u vrtić. Oni pozvone, prođe se dezobarijera te dijete dolazi vama. Potom mu se dezinfikuju ruke i mjeri temperatura, nakon čega se odvodi u svlačionicu, gdje se dijete presvuče i operu mu se ruke i stopala i onda ulazi u grupu”, pojasnila je Peraćeva.

Prema njenim riječima, roditelji su prvi dan morali potpisati izjavu u kojoj se navodi da su oba roditelja zaposlena i da nemaju gdje ostaviti dijete, da nisu u izolaciji i da nemaju virus korona, kao ni niko od njihovih ukućana.

“U naša dva objekta prvi dan smo ispunili skoro sve kapacitete, i bilo je 80 djece. Malo je komplikovano, ali smo srećni što smo počeli s radom, a posebno su srećni mališani koji su se poželjeli svojih drugara”, istakla je Peraćeva.

Suzana M., majka četvorogodišnjeg dječaka, kazala je da je suprugu i njoj mnogo lakše otkako su vrtići ponovo u funkciji jer su oboje zaposleni.

“Zbog virusa korona sam radila od kuće i u isto vrijeme morala čuvati dijete. To nije nimalo lako i sada je mnogo lakše jer možemo da se posvetimo poslu, a dijete se druži sa svojim vršnjacima”, zaključila je ova majka.

(Nezavisne)