UZ NOVE PROCEDURE: Svi vrtići otvoreni, djeca i roditelji ne kriju zadovoljstvo

Svi vrtići na području grada od danas su u funkciji za mališane čija su oba roditelja zaposlena i nemaju gdje ostaviti dijete.

Prema riječima vaspitača, mališani su oduševljeni što su napokon došli u vrtić i vidjeli svoje drugare i od jutra su krenuli s igrom.

Jelena Kurtinović, direktorica Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, rekla je da je juče počelo s radom svih 25 objekata Centra i da je ukupno 618 mališana boravilo u ovim ustanovama.

“Pridržavamo se mjera koje su propisane od strane Instituta za javno zdravstvo RS, s tim da je došlo do jedne izmjene i sada smije biti do 15 djece u grupama. Preduslov da počnemo s radom je bio da testiramo sve radnike. Svi su bili negativni na testu”, naglasila je Kurtinovićeva.

Dodala je da je prošle sedmice bilo 140 djece u osam objekata Centra, te da je bio veliki broj poziva i zahtjeva roditelja da se djeca vrate u vrtiće.

“Roditelji su morali potpisati izjavu pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću da su zaposleni. Očekujemo da bi sredinom juna Centar mogao proraditi punim kapacitetom i da bi se sva djeca vratila u predškolske ustanove”, kazala je Kurtinovićeva.

Kristina Perać, vlasnica predškolske ustanove “Mašta”, rekla je za “Nezavisne” da su dva objekta ovog vrtića u funkciji, a da se svi pridržavaju procedura koje je propisao Institut za javno zdravstvo RS.

“Po 15 djece je u grupama, a roditeljima je zabranjen ulazak u vrtić. Oni pozvone, prođe se dezobarijera te dijete dolazi vama. Potom mu se dezinfikuju ruke i mjeri temperatura, nakon čega se odvodi u svlačionicu, gdje se dijete presvuče i operu mu se ruke i stopala i onda ulazi u grupu”, pojasnila je Peraćeva.

Prema njenim riječima, roditelji su prvi dan morali potpisati izjavu u kojoj se navodi da su oba roditelja zaposlena i da nemaju gdje ostaviti dijete, da nisu u izolaciji i da nemaju virus korona, kao ni niko od njihovih ukućana.

“U naša dva objekta prvi dan smo ispunili skoro sve kapacitete, i bilo je 80 djece. Malo je komplikovano, ali smo srećni što smo počeli s radom, a posebno su srećni mališani koji su se poželjeli svojih drugara”, istakla je Peraćeva.

Suzana M., majka četvorogodišnjeg dječaka, kazala je da je suprugu i njoj mnogo lakše otkako su vrtići ponovo u funkciji jer su oboje zaposleni.

“Zbog virusa korona sam radila od kuće i u isto vrijeme morala čuvati dijete. To nije nimalo lako i sada je mnogo lakše jer možemo da se posvetimo poslu, a dijete se druži sa svojim vršnjacima”, zaključila je ova majka.

(Nezavisne)

SRBIJA DALA SAGLASNOST: Ljekarima iz BiH omogućeno da pomognu kolegama u Novom Pazaru

Republika Srbija dala je saglasnost za dolazak ljekarima iz Bosne i Hercegovine koji su ponudili pomoć Novom Pazaru zbog teške situacije u ovom gradu zbog epidemije korona virusa. Ambasada BiH u Beogradu je obaviještena da će medicinskim timovima iz BiH, sastavljenim od ljekara koji su se dobrovoljno prijavili, biti omogućeno da pruže pomoć kolegama u

VODEĆE SRPSKE MANIFESTACIJE: Izvjesno je da se festivali neće desiti u avgustu u najavljenom formatu

Vodeće srpske manifestacije među kojima su EXIT, Beerfest, Nishville, Lovefest i druge, obratili su se javnosti u novom, zajedničkom pismu, u kojem poručuju da je zbog pogoršanja epidemiološke situacije izvesno da se domaći festivali neće desiti u avgustu u planiranom formatu: “Podsećamo javnost da su srpske manifestacije zakazane za avgust ove godine na preporuku nadležnih

DEMANTI: “Milenko Đaković ostaje privržen politici DNS-a”

Povodom teksta objavljenog na portalu banjaluka.net pod naslovom “Nezvanično: Milenko Đaković možda ide u Demos?”, a prenesenog na portalu prijedor24h.net, Informativna služba Gradskog odbora DNS-a u Prijedoru i Milenko Đaković oglasili su se demantijem. Njihovo reagovanje prenosimo u cijelosti: “Gradonačelnik Prijedora i predsjednik Regionalnog odbora DNS-a Prijedor Milenko Đaković i u budućnosti ostaje privržen politici

TALIĆ NA POPULARNOM KUPALIŠTU: Uskoro sanacija “Zlajine plaže”

Popularno banjalučko kupalište „Zlajina plaža“ uskoro bi trebala biti sanirano. Nastavak je to inicijative koju je pokrenuo prošle godine predsjednik Skupštine grada Banja Luka Zoran Talić zajedno sa mještanima MZ Kočićev vijenac. On je danas obišao popularno banjalučko kupalište sa načelnikom Odjeljenja za komunalne poslove grada Banja Luka, Petrom Bilčarem kako bi se dogovorila dalja