Magazin 12.11.2015.

Uz ovaj trik možete da jedete tjesteninu, a da se ne gojite

ČITANJE: 1 minuta
tjestenina
Obožavate tjesteninu, a želite da imate savršenu liniju. Najnovije otkriće će vam omogućiti da uživate u gurmanlucima.

Tokom snimanja Bi- bi-si-jeve emisije “Trust Me, I’m a doctor”, napravljen je eksperiment koji je slučajno doveo do senzacionalnog otkrića. Kada tjesteninu skuvate, pa je ohladite i odmah ponovo zagrijete uništili ste većinu kalorija u njoj.

U emisiji su ispitanicima davali testeninu, a poslije toga su im mjerili nivo šećera u krvi na svakih 15 minuta. Oni koji su jeli svježe kuvanu tjesteninu imali su čak dvostruko veći nivo šećera, nego oni koji su jeli iste količine testenine koja je prvo bila ohlađena, a zatim opet zagrijana.

– Nakon ponovnog zagrijevanja, skrob u testenini se više ponaša kao onaj u mahunarkama, bananama ili zobi – rekao je dr Kris van Tuleken zaslužan za neobično, ali važno otkriće.

Drugim riječima, zagrijani ostaci ručka ili večere, bar kad je riječ o tjestenini, su zdravija opcija od svježih. Na taj način se smanjuje rizik od dijabetesa, kao i gojaznost.

Tek da znate, u 100 grama skuvane tjestenine ima oko 390 kalorija, a većina toga čini skrob koji se u tijelu pretvara u šećer, odnosno skladišti kao salo.

(Blic)