Biznis 17.10.2018.

UZ POMOĆ GRADSKIH PODSTICAJA Posao za 147 novih radnika

ČITANJE: 2 minute

Uz pomoć podsticaja iz gradskog budžeta, u prošloj godini je zaposleno 147 novih radnika, pokazuju podaci Odjeljenja za privredu.

Prema njihovom izvještaju, koji će naći na sljedećoj sjednici gradskog parlamenta, podsticaje je koristilo 93 privrednika i nezaposlenih sugrađanina, za šta je iz budžeta utrošeno 719.810 KM.
Ovo je već peta godina zaredom da se domaći privrednici i nezaposleni stimulišu na ovaj na ovaj način, s ciljem stvaranja povoljnijih uslova za poslovanje i održavanja sektora malih i srednjih preduzeća.

Od prošle godine, na prijedlog Savjeta za ekonomska pitanja i razvoj i privrednika grada, usvojen je novi program podsticaja. Tako su umjesto subvencija za novo zapošljavanje, uvedene tri nove linije podsticaja u cilju povećanja produktivnosti i konkuretnosti privrednika u funkciji zapošljavanja, i to: sufinansiranje dijela troškova nabavke osnovnih sredstava u cilju tehnološkog razvoja malih i srednjih preduzeća, uvođenja standarda kvaliteta u cilju poboljšanja konkuretnosti i izvoza i subvencije za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju radnika u cilju obezbjeđenja deficitarnih zanimanja.

-Shodno tome, nije moguće izvršiti komparativnu analizu dodijeljenih podsticaja ranijih godina, ali se može zaključiti da je tokom 2017. godine prosječno po novozaposlenom radniku isplaćeno 4.800 KM i nabavljena je oprema u vrijednosti oko dva miliona  KM – navedeno je u izvještaju o realizaciji programa korištenja podsticajnih sredstava u funkciji zapošljavanja za prošlu godinu.

U proteklom periodu, Grad je iskazao opredjeljenost da kroz razne olakšice i programe podsticaja unaprijedi poslovno okruženje.

-Tako je i prepoznao problem nedostatka kvalifikovane radne snage potrebne na tržištu rada, te je kao jednu od mjera, uz druge aktivnosti da se problem riješi, uveo i program podsticaja za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju radnika u deficitarna zanimanja. Prošle godine tu liniju podsticaja koristilo je šest kandidata – obrazloženo je u tom izvještaju.

Za podsticajna sredstva za pokretanje vlastitog posla u 2017. godini su se odlučila 52 nezaposlena lica.

-Ovaj vid podsticaja se pokazao kao veoma koristan za mlade ljude koji pokreću vlastiti posao, tako da ovaj vid podsticaja treba zadržati i u narednim godinama – zaključili su iz odjeljenja.

Gradske podsticaje prošle godine koristilo je i 29 privrednika za sufinansiranje dijela troškova nabvake osnovnih sredstava, te njih šest za uvođenje standarda kvaliteta.
Ovogodišnji podsticaji

Krajem prošlog mjeseca, uručeni su ugovori o dodjeli ovogodišnjih podsticaja iz budžeta grada, ukupne vrijednosti od oko milion KM. Ukupno 49 privrednika i 46 nezaposlenih sugrađana dobili su subvenicuju. Po prvi put ove godine i šest srednjih škola dobilo je subvenciju za nabavku sredstava za opremu kabineta za praktičnu nastavu.