Magazin 22.09.2021.

UZ PRISUSTVO GLUMAČKE I AUTORSKE EKIPE: Film „Toma“ premijerno predstavljen banjalučkoj publici

ČITANJE: 5 minuta

Uz prisustvo glumačke i autorske ekipe, film „Toma“ autora Dragana Bjelogrlića danas je premijerno predstavljen banjalučkoj publici.

Prisutni nisu krili oduševljenje, a ni suze zbog ostvarenja koje prati život poznatog boema Tome Zdravkovića. Nakon premijere Banjalučanima su se poklonili Dragan Bjelogrlić, Aco Pejović, Tamara Dragičević, Paulina Manov i Ivan Zekić.

Konferenciju za novinare otvorio je Dragan Bjelogrlić riječima da su mu emocije pomiješane, da je rano govoriti o zaključku ovog filma, ali da je za sada jasno da snažne emocije i reakcije stižu od ljudi, koji su pogledali film.

Prisutnima se zatim obratio Aco Pejović, čiji se glas čuje tokom cijelog filma.

“Sam poziv Dragana Bjelogrlića i Željka Joksimovića da pozajmim glas za ovakav spektakl je bila ozbiljna obaveza. Toma je ostavio ozbiljan trag u jugoslovenskoj muzici. Da prenesem tu emociju i njegov život svojim glasom je ozbiljna obaveza. Pored svega što sam svirao i radio, ja sam slušao i Tomu. Od malih nogu mi je Toma bio u glavi. Kada su me pozvali Bjelogrlić i Joksimović ne kažem da sam se uplašio, ali mi nije bilo lako. Čim sam otpjevao prvu pjesmu, bilo mi je lakše”, kazao je Pejović.

On je dodao da sa Draganom Bjelogrlićem i Željkom Joksimovićem nije lako raditi jer su zahtjevni, ali da se nada da se sav trud isplatio.

“Mislim da smo Tomin život dočarali kako treba”, zaključuje Pejović.

Bjelogrlić je potom poručio da se ne sjeća da je bilo autobiografskih filmova o pjevačima, te da film “Toma” predstavlja temelj za budući period.

“Mislim da bi bilo dobro ako ovaj film ohrabri druge autore da krenu tim putem. Imamo autentičnu scenu u svim vrstama umetnosti, folk, pesnici, pisci.. To je privilegija naroda da radi filmske priče o takvim ljudima, a ne samo vojskovođavama, političarima. To su ljudi koji su obilježavali  vremena. Samo velike nacije imaju priliku da snimaju takve filmove. Mi smo napravili o Tomi i mislim da smo dobro počeli. Siguran sam da ih ima dosta tih o kojima se može snimati”, rekao je Bjelogrlić i istakao da su pripreme za snimanje filma, s obzirom da je Toma imao bogat ljubavni život i karijeru.

Bjelogrlić je naglasio da je htio da napravi film o jednom vremenu i zemlji koje više nema.

“Nije trebalo da bude nešto jako nostalgično, ali šteta je ne pričati o tome i posjetiti nas na vremena koje pamtim, a onaj ko to nije doživeo da mu približimo to vreme. Bilo je vrlo svesno biranje muzike. Niko od uloga u filmu nije biran slučajno. Toma je spajao estradu”, dodao je Bjelogrlić.

On je istakao da o pripremama za snimanje filma najbolje zna Nikola Pejaković, koji je, kako kaže krenuo od praznog papira.

Pejaković je poručio da su pripreme trajale godinu i po dana, a da su najveći teret bile Tomine anegdote, jer ih je bilo mnogo.

“Anegdote su bile teret jer sam imao tri verzije jedne anegdote. Nakon godinu i po sam ih bacio i napravio sam svoju liniju doktora, doktorove žene i ceo taj zaplet. Interesovao me Toma i njegovi problemi, zaplet, muke. Najviše su mi pomogli supruga Tomina i pokojni Tozovac. Tu sam našao sjajnu tačku odakle da posmatram. Slažem se da su Bjelogrlić i Joksimović zahtjevni. Imali su svoj pogled na scenario. Bio je jugoslovenski pjevač i čovjek toga vremena i legitimno je da se tako postavi. Činjenica da radimo film o Tomi ima specifičnu težinu. S jedne strane ti je drago što si izabran, a sa druge je vruć krompir. I postoje dvije solucije, ili ovo sada ili da nas ‘jure motkama po Beogradu'”, poručio je Pejaković.

On je naglasio da je činjenica da je publika plakala na premijeri u Beogradu pobjeda.

“Važno je da je publika reagovala jakom emocijom, s obzirom da nije bilo biografskih filmova”, dodao je Pejaković.

Na pitanje da li  se tokom priprema vodio nekim stranim filmom, Pejaković je kazao  da je u mislima imao film sa Đoni Kešom.

Pejaković je naglasio da je bio skeptičan u vezi sa ubacivanjem Silvane, ali da ju je Bjeloglić hrabro ‘uvukao’ u radnji i napravio ljubavnu priču između nje i Tome.

Glumica Paulina Manov istakla je da se u njenom domu uopšte nisu slušale pjesme toga žanra, ali da je svakako poznavala takve kafanske pjesme, ali da nije znala ko ih pjeva.

“Kroz ovaj film sam se upoznala sa tim pesmama.Videla sam koliko su divne i veličanstvene. Pripadaju domenu opšte vrednosti, Toma kaže to nije narodna, to je moja, ali sada je postala narodna”, rekla je Paulina.

Glumica Tamara Dragičević, koja u filmu glumi Silvanu Armenulić, istakla je da joj je tokom priprema najviše pomogao Dragan Bjelogrlić.

“Gledala sam video, slušala audio i šta drugi govore o njoj. Kroz to sam prodrla u njenu dušu. Tada sam osjetila kako se osjeća i rekla sam da znam ko je ona. Od mog prvog snimajućeg dana bilo je dosta bitnih scena. Tada smo Bjelogrlić i ja znali da smo na pravom putu”, istakla je Dragićevićeva.

Film Toma je impresionistički portret Tome Zdravkovića koji prikazuje njegove same početke, baš kao i vrhunac slave, njegove ljubavi koje su ga inspirisale prilikom komponovanja nekih od najvećih hitova, baš kao i odnos sa velikim brojem prijatelja koje je imao u umjetničkom miljeu tadašnje Jugoslavije.

Film prati dve linije radnje: 1991. pratimo odnos Tome i doktora koji započinje liječenje Tome i kako se to poznastvo pretvara u prijateljstvo. Druga linija prati Tomin život: od djetinjstva u Pečenjevcima, preko prijateljstva sa Silvanom Armenulić koje će presudno uticati na njegovu karijeru ali i na privatni život, dostizanja neslućene visine popularnosti, ali i dna života. Ovo je priča o duši.

Scenarij za film potpisuje Nikola Pejaković, Dragan Bjelogrlia, Zoran Lisinac i Maja Todorović, režiju Dragan Bjelogrlić i Zoran Lisinac, dok je muziku komponovao poznati kantautor Željko Joksimović.

Film je na redovnom repertoaru Cineplexxa Palas od 23. septembra.

(B.M/ N.S)