Region 14.12.2022.

UZ PRISUSTVO POLICIJE: Albanci preuzeli vlast na sjeveru Kosovske Mitrovice

ČITANJE: 2 minute

Danas su Albanci pravnim nasiljem i jednostranim potezima zauzeli odbornička mjesta koja pripadaju Srbima, javljaju mediji.

Uz prisustvo brojnih pripadnika tzv. Kosovske policije u zgradi opštine u Sjevernoj Mitrovici održana je sjednica Skupštine na kojoj su novoimenovani odbornici položili zakletve, a za predsednika je izabran Nedžat Ugljanin.

Time je faktički opština Sjeverna Mitrovica pripala Albancima, odnosno, oni su preuzeli upravljanje opštinom nakon što su predstavnici Srpske liste napustili institucije, a potom CIK donio odluku da Albance imenuje za odbornike.

Kosovski mediji objavljuju i da je novih 16 odbornika već položilo zakletvu, a od kojih je samo jedan Srbin.

Stigla reakcija Srbije

Danas su Albanci pravnim nasiljem i jednostranim potezima zauzeli odbornička mjesta koja pripadaju Srbima u srpskoj opštini Kosovska Mitrovica iako za njih niko nije glasao i nemaju nikakvu većinu, ni podršku srpskog naroda, kaže Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM.

Kaže i da na taj način Kurti pokušava da stvori čistu monoetničku albansku opštinu na sjeveru KiM i dodaje da je upravo to ogledalo navodne demokratije i takozvane vladavine prava Aljbina Kurtija “da čistu srpsku opštinu, mimo propisa, pravila i sporazuma, preuzmu i vode Albanci”.

“Na delu je još jedno kršenje svih postingutih sporazuma, uključujući i unutrašnje propise Prištine koji ne važe kada Srbima treba uzeti i najmanja preostala prava i sasvim ih pravno i administrativno obespraviti, zarad glavnog Kurtijevog cilja – stvaranja monoetničkog Kosova i Metohije u kome nema Srba”, tvrdi Petrković.

Objašnjava da je današnje brutalno kršenje prava Srba pokazatelj da su borba i demokratski i miran otpor srpskog naroda ispravniji i opravdaniji nego ikad, jer je, tvrdi, Srbima na KiM jedino to i preostalo pred talasom necivilizacijskog, i nedemokratskog postupanja, fizičkog i pravnog nasilja.

“Sada je jasno da odustajanje Prištine od održavanja izbora na severu KiM 18. decembra nije nikakav ustupak Prištine, ni pokušaj smirivanja tenzija, već je po sredi podmukli plan i farsa Aljbina Kurtija koji je unapred smislio kako da pravnim nasiljem preotme srpske opštine i bez izbora i pošalje svoje policajce na sever”, ocijenio je Petković, a navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM, prenosi B92.

Petković zaključuje da sve to jasno pokazuje da je glavni cilj Prištine i Aljbina Kurtija da na sjeveru ne bude nijednog Srbina i da etnički pokuša da potpuno očisti srpske opštine.