Vijesti 14.03.2017.

Uz privatno partnerstvo do vrtića i ambulanti u Banjaluci

ČITANJE: 3 minute

Grad planira da ponudi investitorima mogućnost da na šest lokacija u naseljima Nova varoš, Lazarevo, Obilićevo, Ada i Česma izgrade stambene zgrade u čijem prizemlju bi trebalo da budu vrtići, mjesne zajednice ambulante ili sjedišta nevladinih organizacija.

Rekao je to v.d. načelnika Odjeljenja za prostorno uređenje Slobodan Stanarević i dodao da je prvi korak već napravljen i to kroz prijedlog odluke o izradi regulacionog plana za interpolaciju objekata društvenih sadržaja na užem području grada, koji obuhvata pomenute lokacije.

Taj dokumenat bi trebalo da razmatraju odbornici na sutrašnjoj sjednici Skupštine grada, koja je zakazana za deset časova. Njegovim usvajanjem bi bila planski omogućena realizacija ovog projekta kroz neki od modela finansiranja kao što je javno-privatno partnerstvo, ugovor o građenju ili koncesija.

– Riječ je o zemljištu koje je vlasništvo grada. Na njemu se već nalaze objekti koji služe nekoj od tih namjena, kao što je baraka u Obilićevu. U njoj je smještena jedna nevladina organizacija, ali objektu je davno istekao rok trajanja i nije uslovan. Ako uspijemo u realizaciji ovog plana grad bi dobio novi poslovni prostor, a oni bolje uslove za rad. Na ovaj način bio bi riješen problem nedostatka sadržaja u pojedinim naseljima, kao što je na primjer nedostatak još jednog vrtića u Lazarevu – kazao je Stanarević.

Naveo je da bi ove lokacije bile ponuđene potencijalnim investitorima putem javnog poziva.

– Grad bi uložio zemljište, a kapital za izgradnju zgrada investitor. Objekti bi imali prizemlje plus četiri ili pet spratova. Grad bi bio vlasnik prizemlja ili otprilike od 16 do 20 odsto zgrade, gdje bi bili smješteni vrtići, mjesne zajednice, ambulante ili nevladine organizacije. U ostatku objekta bili bi stanovi i to bi bilo vlasništvo investitora – objasnio je Stanarević.

Skupštinska Komisija za prostorno uređenje, zaštitu okoline, kulturnog i prirodnog nasljeđa je dala pozitivno mišljenje o ovom prijedlogu.

Zamjenik predsjednika ove komisije i odbornik DNS-a Boran Bosančić je kazao da se na ovaj način može obezbijediti prostor koji nedostaje za rad mjesnih zajednica ili vrtića.

– Treba voditi računa pri sklapanju ugovora sa investitorima, jer sam sistem javno-privatnog partnerstva kod nas nije u potpunosti razrađen zakonskim procedurama niti se često primjenjuje, pa u praksi treba biti oprezan – kazao je Bosančić.

Član ove komisije i odbornik SDS-a Aleksandar Petković smatra da bi grad, umjesto sa vlasnicima privatnog kapitala, trebalo da se dogovori sa Vladom RS da na tim lokacijama budu građeni stanovi za zbrinjavanje porodica poginulih boraca.

– Time bi bila riješena dva problema – pitanje stambenog zbrinjavanja ove kategorije stanovništva, a s druge strane grad bi dobio prostore za rad vrtića ili ambulanti, za čiju izgradnju realno nema novca u budžetu – kazao je Petković.

Lokacije obuhvaćene planom

– između ulica Zmaj Ognjenog Vuka, Mojkovačke i njihovih ogranaka

– na uglu ulica Vasilija Ostroškog i Hajduk Veljka

– na uglu ulica Dragiše Vasića i Tina Ujevića

– između ulica Cara Lazara, Brace Potkonjaka i rijeke Vrbas

– uz ulicu Palih boraca

– uz ulicu Petra Velikog

(Glas)