Vijesti 21.03.2017.

Uz suze i znoj do elitne jedinice

ČITANJE: 2 minute

Kilometarsko pješačenje pod punom opremom, skokovi u hladnu rijeku, savladavanje iznenadnih prepreka u bilo koje doba dana ili noći samo je dio testa psihofizičke izdržljivosti koji je prošlo 37 kadeta u želji da postanu dio Specijalne antiterorističke jedinice RS.

Riječ je o kadetima šeste klase koji su juče u prisustvu ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača potpisali ugovor za obuku u Policijskoj akademiji za Specijalnu antiterorističku jedinicu.

Ovih 37 budućih specijalaca fizičkom spremnošću i jakom mentalnom snagom i voljom izdvojilo se među 250 kandidata koji su se prijavili na konkurs raspisan prošle godine. Prema njihovim riječima, za vrijeme priprema, a i samih provjera, bilo je mnogo teških sati, ali stisnuli su zube i odlučili da uspiju.

Jedan od njih je i Dušan Bubulj iz Banjaluke, kojem je, kako kaže, čast i zadovoljstvo započeti školovanje za Specijalnu antiterorističku jedinicu.

– Vođen sam patriotizmom i željom za izazovima koje ovaj posao nosi i nadam se da ću ih uspješno izvršavati – rekao je Bubulj.

U ekstremno teškim situacijama nije se predao ni kadet Milan Golić iz Kotor Varoša, koji je spojio zadovoljstvo sa korisnim.

– S obzirom na to da od malih nogu treniram, fizička spremnost mi nije strana i zbog toga sam se i odlučio da krenem u Policijsku akademiju – rekao je Golić.

Budućim specijalcima sreću i uspješnu obuku poželjeli su ministar Lukač i načelnik Uprave MUP-a za policijsku obuku Mile Šikman. Lukač je poručio da Uprava za borbu protiv terorizma pri MUP-u Srpske sarađuje sa drugim agencijama s ciljem smanjenja opasnosti od terorizma u BiH.

– Nastavljamo dalje sa obukom mladih, koji su potrebni u našoj najelitnijoj jedinici. Ekipa koju smo prošle godine promovisali privodi kraju pripravnički staž i počinje obuku – rekao je Lukač.

Dodao je da će uskoro biti raspisan konkurs za 200 kadeta za prijem u Policijsku akademiju. Šikman je kazao da kandidati koji uspješno završe prvu fazu obuke, koja podrazumijeva teorijsku i situacionu nastavu, u drugoj fazi će imati stručno osposobljavanje, odnosno pripravnički staž.

– Kadeti koji polože i stručni ispit zasnivaju stalni radni odnos u MUP-u, raspoređuju se u Specijalnu antiterorističku jedinicu i počinju obuku za policajca specijalistu – kazao je Šikman.

Kasarna

Govoreći o rekonstrukciji bivše kasarne “Zalužani” Dragan Lukač je istakao da je 6,5 miliona KM trenutno dovoljno da objekti u kasarni budu stavljeni u funkciju i na raspolaganje Specijalnoj jedinici, Jedinici za podršku i određenim upravama MUP-a, kao i Centru za obuku.

– To je važan projekat koji će doprinijeti novom kvalitetu obučavanja i opremanja naših policajaca – istakao je Lukač.

(Glas)

Oznake: Dragan Lukač