Vijesti 14.05.2021.

“UZ TEBE SMO, GAZO”: U Sarajevu održana protestna šetnja u znak podrške Palestini

ČITANJE: 1 minuta

Grupa građana Sarajeva organizovala je danas protestnu šetnju u znak podrške narodu Palestine. Noseći zastave BiH i Palestine, šetali su od Baščaršije do zgrade Vijeća ministara BiH, uz povike “Palestina”, “Bosna i Hercegovina”, “Uz tebe smo Gazo”…

“Ovo je mirni protest podrške našoj braći u Palestini kojima nepravdu čini Izrael, apartheid koji provode nad nedužnim narodom skoro 80 godina. Narodom koji izražava ljudsko pravo i potrebu da slobodno, časno i dostojanstveno bude u svom na svom. Mi dobro u Bosni, pogotovo u Sarajevu 44 mjeseca opsade, znamo kako je kada te neko istjeruje iz tvoje kuće. Kada ti uzurpira imovinu. Kada ti udara na čast. Znamo dobro šta je kada te neko muči. Kada ti neko ubije dijete, oca ili majku. Četrdeset i četiri mjeseca smo to iskusili u Sarajevu. U Palestini 80 godina to trpe, u lancima su pod velikom nepravdom. Došli smo da podignemo glas na dostojanstven način, da znaju da nisu sami”, rekao je Sanin Musa, predsjendik neformalnog pokreta “Vjera. Narod. Država.”

Podsjetimo, u Sarajevu je ranije na Vijećnici projektovana zastava Palestine. Isto je učinjeno i na Starom mostu u Mostaru. No, u Banjaluci i Trebinju sinoć je data podrška Izraelu projektovanjem zastave na Palati RS.

Izraelska vojska od jutros izvodi snažne zračne i kopnene napade na Gazu. Prema posljednjim podacima, u Gazi je od 10. maja poginulo najmanje 109 civila, među kojima je 28 djece i 15 žena. Ranjena je 621 osoba. U Izraelu je poginulo sedam osoba, od kojih je jedan vojnik i šestogodišnje dijete. Više od 150 ih povrijeđeno, podaci su Oružanih snaga Izraela.

(SB)