Magazin 15.01.2018.

Uz zvuke tambure i operska muzika

ČITANJE: 2 minute

Novogodišnji gala koncert pod nazivom “La Vie en Rose” Gradskog tamburaškog orkestra Banjaluka (GTO BL) biće održan u utorak s početkom u 20 časova, a posjetioci će isti moći da poslušaju i dan kasnije, odnosno u utorak, 16. januara.

Oba koncerta biće održana pod dirigentskom palicom Zlatana Mirića u Koncertnoj dvorani Kulturnog centra Banski dvor, a povodom obilježavanja Nove godine po julijanskom kalendaru.

Spomenko Guzijan, predsjednik GTO BL, kazao je da će gala koncertom prevladavati operska muzika, uz soliste Gradskog tamburaškog orkestra Borisa Dukića, Aleksandru Radović, Sofiju Drljaču, Anu Marković i Nikolinu Đekanović.

Ono zbog čega su posebno ponosni na ovaj koncert jesu i specijalni gosti – Dušica Bijelić, sopran iz Beograda, i Ugo Rabec, bas iz Francuske.

“Dušica Bijelić, rođena Banjalučanka koja danas živi u Beogradu, stekla je svjetsku slavu na mnogim operskim scenama širom svijeta. Britanski ‘Indipendent’ uvrstio je Bijelićevu među osam najvećih mladih talenata u svijetu umjetnosti u 2014. godini”, istakao je Guzijan pričajući o kakvoj je umjetnici riječ.

Ugo Rabec je počeo sa studijima violine, a zatim je tokom studija muzikologije u Nensu paralelno studirao i solo pjevanje.  Karijeru je počeo u Operi “Nant” i nastavio u Nacionalnoj operi u Strazburu.

Uz Gradski tamburaški orkestar će kao gosti nastupiti i članovi Plesnog kluba “Gema” iz Banjaluke, Gradski hor “Jazavac”, te polaznici Škole saksofona Banjaluka.

Gradski hor “Jazavac” koji radi pod umjetničkim rukovodstvom Zlatana Mirića polako ostvaruje ciljeve zacrtane osnivanjem prošle godine. Nastup uz GTO BL još jedna je stepenica više u karijeri hora koji će izvesti neke poznate svjetske hitove.

“Uz članove GTO BL će se prvi put na scenu popeti i polaznici Škole tambure Gradskog tamburaškog orkestra, za čiji rad je namijenjen prihod od prodaje ulaznica za ovaj muzički događaj”, napomenuo je Guzijan. Cijena ulaznica je pet KM, a mogu se kupiti u Kulturnom centru Banski dvor.

(Nezavisne)