Vijesti 02.01.2016.

Uzbuna u Italiji: Opasnost od džihadista iz Balkanske brigade

ČITANJE: 3 minute
UCK
Italijanske vlasti i službe bezbjednosti su dale znak za uzbunu jer je utvrđeno da -opasnosti od terorizma ne vrebaju samo iz Libije i Sirije, već se novi teroristički front protiv Italije otvorio na istoku, opasnost se zove Balkanske brigade… i prijetnja stiže preko Albanije i Kosova-.

To danas piše italijanski list Stampa, pozivajući se na izvore italijanskih bezbjednosnih službi i Kfora na Kosovu, gdje, prema podacima NATO snaga, ima preko 900 islamističkih terorista.

Torinski dnevnik ukazuje na to da se -malo zna, ali eksplozija džihadističkog žara među albanski govorećim stanovništvom veoma brine evropske, američke i blistoistočne antiterorističke službe-.

-Mreže albanskih džihadista, čije su vođe harizmatični imam, vrbuju pristalice u albanskoj dijaspori u Evropi, uključujući Italiju-.

A, piše Stampa, -sa Kosova potiče, srazmjerno stanovništvu, najveći broj stranih džihadista iz Evrope koji se bore u Siriji i džihadisti Albanci zauzimaju visoke položaje medju borbenim formacijama kalifa Al Bagdadija- vodje terorističke “Islamske države Sirije i Iraka”.

Italijanski list ukazuje na to da je i sam premijer vlade u Rimu Mateo Renzi rekao da je zazvonilo na uzbunu zbog opasnosti “balkanskog džihadizma”, ali su  i jordanske službe bezbjednosti upozorile da -je Jordan jedna od najviše zabrinutih zemalja zbog izrastanja fronta džihadista Kosovo-Albanija-.

-Mreža džamija i ekstremističkih imama u Albaniji veoma brine našu zemlju, a najveći broj evropskih džihadista je prošao preko Prištine i Tirane- dodaje Stampa, ukazujući na činjenicu da su italijanske vlasti od januara do decembra 2015. godine protjerale 65 imigranata, ilegalaca ili lica s dozvolom boravka, pošto je utvrđeno da su u sprezi s teroristima.

-Tih 65 muškaraca i žena su pripremali atentate i koristili našu zemlju kao operativnu bazu za sijanje terora u Evropi- dodaje se.

Neki od njih su, kazuju podaci italijanskih obavieštajaca, bili -usamljenji vukovi… za razliku od dobro uhodanih i ideologijom islama zadojenih klanova koji se šire Balkanom, gdie vehabitski islam prodire svakodnevno snažno i zabrinjavajuće-.

-Balkanska ruta islamista ima snažne veze s Italijom i direktno stiže u našu kuću, a naše antiterorističke snage pomno prate krugove balkanskih fundamentalista, svesni koliko su oni operativno opasni- objašnjava Stampa.

I prenosi upozorenje rimskih vlasti da su -stvari otišle toliko daleko da se strahuje da je Albanija postala ono što je Belgija za Francusku: uporište s jatacima i logistikom odakle se planiraju napadi-.

Iako je, kako ukazuje torinski list, islam na jugoistoku Evrope ranije smatran umjerenim, pad komunizma i sukobi su otvorili put prodoru vehabističke indoktrinacije i velike količine novca iz Saudijske Arabije, Katara i još nekih zemalja Zaliva.

-Nove generacije balkanskih imama su obučene uz stipendije i školovanje u fundamentalističkim centrima na arabijskom poluostrvu, pa su oni po povratku došli i u nove džamije izgradjene parama zemalja Zaliva (100 džamija je za deset godina izgradjeno samo na malom Kosovu), odakle su širili svoj vehabistički otrov- kaže se u članku Stampe.

-Dvadeset godina kasnije, regrutovanje i odlazak džihadista u Siriju je iznio na vidjelo taj proces, stranih boraca albanskog življa, koji ratuju u redovima Islamske države ili Džabhat al Nusre, ima preko hiljadu (Kfor navodi da ih je 900 s Kosova, 150 iz Albanije, a pedesetak iz redova albanske manjine u Makedoniji-.

Stampa prenosi i saznanja evropskih i američkih obavještajnih službi da su mreže tih džihadista -veoma savremeno opremljene, često tijesno povezane s moćnim domaćim organizovanim kriminalom-.

-To su operativno spremne lokalne ćelije, dobro snabdjevene novcem i oružjem, sa snažnim porodičnim vezama što prodor unutar njih čini veoma teškim- piše list.

-Domaće snage reda i bezbjednosti, često bez sredstava i na udaru optužbi za korupciju, čine ono što mogu, a tu je Albanija znatno djelotvornija od Kosova i Makedonije- zaključuje Stampa.

(NN)