Politika 02.04.2021.

“UZDRŽITE SE OD SPEKULACIJA”: Delegacija EU i pet ambasada reagovali na Komšićev “non paper”

ČITANJE: 1 minuta

Ova godina, u kojoj se ne održavaju izbori, pruža jedinstvenu priliku BiH da napreduje sa reformama koje su jasno utvrđene u 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, navodi se u zajedničkoj izjavi ambasada Francuske, Italije, Njemačke, SAD i Velike Britanije, te Delegacije EU u BiH.

U zajedničkoj izjavi ističe se da je to moguće samo ako svi politički i institucionalni akteri, zajedno sa organizacijama civilnog društva, akademskom zajednicom i širom javnošću, budu u značajnoj mjeri uključeni, prenose Nezavisne.

“Lideri u BiH obavezali su se na ove ciljeve i važno je da ne izgube iz vida ovu priliku i ne sputavaju napredak zemlje”, saopšteno je iz Delegacije EU.

U saopštenju se navodi da su transparentnost i inkluzivnost ključni za širi uspjeh, ali da su “česti pokušaji da se pogrešno predstavi ili iskrivi uloga i namjera pojedinih međunarodnih aktera u BiH, uključujući EU i SAD, kontraproduktivni za važne reformske procese koji su neophodni da bi se povećalo demokratsko učešće, osnažila vladavina prava, dao podstrek ekonomskoj konkurentnosti i vratilo povjerenje građana”.

“Pozivamo sve političke aktere da se uzdrže od spekulacija i stvaranja bespotrebnih tenzija, te da umjesto toga svoju pažnju usmjere na rad i konstruktivni dijalog koji je potreban kako bi BiH krenula naprijed na svom odabranom putu ka EU”, navodi se u saopštenju.

(SB)

Oznake: Delegacija EU