Vijesti 10.12.2015.

(UŽIVO) Narodna skupština RS podržala prekid saradnje sa SIPA

ČITANJE: 2 minute
dragan_lkac
Narodna skupština RS podržala je večeras zaključke Vlade RS u vezi njene ocjene o nezakonitom i neustavnom postupanju Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) tokom današnje akcije na području Novog Grada.

Prema zaključcima, Narodna skupština potvrđuje da je akcijom SIPA  došlo do teškog kršenja Ustava RS, Ustava BiH i zakona RS, te nepotrebnog ugrožavanja integriteta MUP-a RS i uznemiravanja građana i javnosti u cjelini.

– Narodna skupština daje potpunu podršku zaključcima Vlade RS u vezi sa njenom ocjenom o neustavnom i nezakonitom postupanju SIPE na području opštine Novi Grad – navodi se u zaključcima.

Glasanju, kao ni samoj posebnoj sjednici, nisu prisustvovali poslanici opozicionog bloka, jer je zasijedanje vodio potpredsjednik parlamenta Nenad Stevandić kojeg smatraju nelegitimnim.

Tokom rasprave, poslanik SNSD-a Vanja Bajić, koji dolazi iz Novog Grada, ustvrdio je to samo izgovor i da je stvarani razlog bojkota opozicije u tome što skupština potvrđuje odluku o prekidu saradanje sa SIPA, Sudom i Tužilaštvom BiH.

s17:10 h, Predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović izjavila da Vlada čvrsto stoji za stavova o prekidu saradnje sa SIPA, Tužilaštvom i Sudom BiH. Ona je kazala da ova odluka ne predstavlja odbranu optuženih za ratne zločine nego odbranu institucija RS.

16:15 h, Predsjednik RS Milorad Dodik pozvao poslanike da usvoje zaključke Vlade o prekidu odnosa sa SIPA, Sudom i Tužilaštvom BiH zbog jutrošnje akcije u Novom Gradu. Dodik rekao da odnosi sa ovim institucijama trebaju biti prekinuti sve dok se uspostave procedure međusobne saradnje. U obraćanju poslanicima, Dodik izjavio da je jutrošnji upad mogao izazvati oružani sukob, ali da je to izbjegnuto;

16:10 h Radovan Višković, šef poslaničkog kluba SNSD-a, izrazio nadu da je jutrošnji upad SIPA u Novom Gradu presedan koji se više neće ponavljati;

16:00 h, Zoran Adžić, član Odbora za bezbjednost Narodne skupštine, kazao da Odbor podržava zaključke Vlade RS o prekidu svih odnosa sa SIPA, Sudom i Tužilaštvom BiH. Milanko Mihajilica (SRS RS), predsjednik Odbora, izdvojio mišljenje;

15:45h Počela posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, sazvana na zahtjev premijerke Željke Cvijanović, zbog jutrošnjeg upada pripadnika SIPA u policijsku stanicu u Novom Gradu; Sjednicu bojkotuje opozicija, a na zasijedanje su došli i premijerka Željka Cvijanović i predsjednik Republike Milorad Dodik.

(Banjaluka.net)