Region 17.08.2020.

UZNEMIRAVAJUĆI SNIMAK: Policajac u Zadru brutalno pretukao mladića

ČITANJE: 3 minute

Tokom proslave praznika Velike Gospe u Zadru je u noći sa subote na nedjelju došlo do brutalog sukoba policajca sa trojicom mladića.

Kako javljaju Antena Zadar i Zadar News tri mladića u dobi od 33, 24 i 23 godine osumnjičena su za prisilu prema službenoj osobi i prijetnju.

“U subotu, u 2:15 sati prilikom intervencije policijskih službenika povodom narušavanja javnog reda i mira, a za vrijeme postupanja prema 33-godišnjaku koji se opirao i potom vrijeđao policijske službenike, prišli su im 24-godišnjak i 23-godišnjak te odgurivali i tukli rukama policajce nakon čega su se udaljili, dok je 33-godišnjak uz upotrebu prisile priveden u prostorije policije”, navodi se u policijskom saopštenju.

Sestra privedenog tvrdi da su i policajci bili pijani

Jedna svjedokinja incidenta tvrdi da je privedeni mladić bio pijan, ali kaže da su pijani bili i policajci koji su, prema njenim riječima, smjenu proveli za šankom na kojem je radila, prenosi Index.hr.

Dodaje da su policajci bili u vidno alkoholisanom stanju, što nije teško zaključiti sa snimka koji je snimio njen brat, koji je takođe priveden, ali dan kasnije.

“Podivljali su kad je pitao broj značke i počeli ga tući”

“Nakon što je fešta završila i muzika ugasila, nekoliko nas sjelo je na obližnji zidić. Nikog nismo uznemiravali ni galamili. Došli su policajci i od prijatelja (33-godišnjaka) tražili ličnu kartu. Istina je da je moj prijatelj bio pijan, ali kada su prolazili čuli su da on priča ekavicom i mislim da je sve eskaliralo upravo zbog toga. Nakon što im je odbio dati ličnu počeli su vikati, a nakon što ih je on pitao broj značke podivljali su i počeli ga tući, kao što se vidi na snimku. Kada su shvatili da su snimljeni, jedan od policajaca je počeo vikati da će izvaditi pištolj”, rekla je za Antenu Zadar.

Ona tvrdi da su u pomoć policajcima stigli kolege iz interventne jedinice koji su, kako tvrdi, i sami vidjeli da su policajci pijani.

Iako mladić kojeg je policajac napao nakon što je odbio dati ličnu na uvid te je vikao na njega, prema riječima djevojke, nije ni na koji način sudjelovao u sukobu, baš kao ni 24-godišnjak koji je takođe priveden,

“Policajac je pokazivao tragove krvi na majici optužujući mog brata da ga je udario, ali to je bila krv mog prijatelja kojeg su pretukli na podu”, ispičala je ona.

Policajac prije traženja lične mora objasniti zašto to čini

Na snimku se vidi da je mladić prije napada od policajca koji je urlao na njega tražio broj značke, nakon čega je uslijedio napad. Policajac je, u skladu sa Zakonom o policijskim poslovima i ovlastima, dužan dati na uvid broj svoje značke. Uz to, policajac prije provjere identiteta osobe mora upoznati osobu s razlozima provjere identiteta, piše Index.hr.

Snimak sukoba možete pogledati na sljedećem linku.

(N.S/ Banjaluka.net)

Oznake: Zadar