Svijet 24.10.2020.

UZROK SMRTI GUŠENJE: Planirana destinacija migranata pronađenih u kontejneru bila Hrvatska

ČITANJE: 1 minuta

Među ostacima sedam tijela u raspadanju, pronađenenih u kontejneru sa mineralnim đubrivom koji je iz Srbije dopremljen u Paragvaj, utvrđeno je da je jedna osoba iz Egipta, tri iz Maroka, dok ostalima identitet još nije utvrđen.

Kontejner, koji je iz Srbije krenuo 21. jula, kretao se preko Hrvatske, zatim Egipta, Španije i Argentine, pa do Paragvaja. Vjeruje se da je planirana destinacija migranata bila Hrvatska.

Forenzičar Pablo Lemir rekao je da su tri osobe državljani Maroka, a jedan Egipćanin.

Ostatke tijela, odnosno samo kosti i kosu, pronašli su radnici poljoprivredne kompanija iz Asunsiona, glavnog grada Paragvaja.

Vjeruje se da je uzrok smrti gušenje, a đubrivo je ubrzalo proces raspadanja tijela, rekao je Lemir i dodao da je riječ o odraslim muškarcima.

Paragvajski list “Nasion” piše da paragvajska policija smatra da je jedna od sedam osoba pokušala da preživi hraneći se ostacima saputnika.

Tužilac Marselo Saldivar rekao je Rojtersu kako smatraju da su migranti došli iz svoje zemlje i da su planirali da putuju do najbliže destinacije, ali nisu dobro izračunali razdaljinu i nisu preživjeli put.

On je naveo i da su kod muškaraca pronađeni keksi, flaširana voda i konzerve za oko 72 časa.

(Srna)

Oznake: migranti