Vijesti 08.03.2017.

Uzrokuju poplave, a ne budu kažnjeni

ČITANJE: 3 minute

Otpad koji nesavjesni pojedinci bacaju u vodotokove i odvodne kanale najčešći je uzrok zbog kojeg, kada padnu jače kiše, većina ulica poplavi, a voda nerijetko uđe i u stambene objekte.

“Iako kazne za neodgovorna fizička lica iznose 100 KM, teško je utvrditi koga kazniti”, kažu u Gradskoj upravi i dodaju da nemaju podatke o tome da je iko kažnjen zbog tog problema.

Slaviša Sandić, v.d. načelnika Odjeljenja za saobraćaj i puteve, pozvao je građane da ne bacaju otpad u korita vodotokova i odvodne kanale.

“Veliki broj pojedinaca baca građevinski šut i smeće u odvodne kanale i onda dolazimo u situaciju da isti ti koji bacaju smeće optužuju grad da nije radio svoj posao”,  kaže Sandić.

Dodao je da je prilikom obilaska terena utvrđeno da je na dosta kritičnih mjesta u gradskim i prigradskim naseljima došlo do izlijevanja vode zbog neodgovornih pojedinaca koji su bacali otpad u odvodne kanale.

Gradonačelnik Igor Radojičić, koji je obišao Dragočaj, Priječane i Česmu, naglasio je da veliki problem predstavljaju začepljeni odvodni kanali, u kojima je nakupljeno smeće napravilo vještačke prepreke, usljed čega je došlo do izlijevanja vode van korita.

Dragan K. iz naselja Potok kaže da njegovi sugrađani često bacaju ne samo smeće, nego i kabasti otpad u odvodne kanale.

“Dešavalo se da smo u odvodnim kanalima nalazili  bačene pokvarene kućanske aparate”, rekao je on.

U mjesnoj zajednici Debeljaci kažu da imaju problema sa slivnicima koji su puni smeća, čemu doprinose nesavjesni građani.

“Smatram da bi ovaj problem bio riješen kada bi Gradska uprava donijela odredbu prema kojoj bi građani bili dužni da kanal koji je duž njihovog dvorišta očiste od smeća”,  kaže Dragan Klašnja, član Odbora MZ Debeljaci.

Željko Gagula, predsjednik Savjeta MZ Rosulje, rekao je da slivnike i kanale za vodu često začepi i lišće.

“Takođe ih začepe i materijali kojima se zimi posipaju ulice. Mi od slučaja do slučaja pozivamo nadležne da očiste te slivnike”, kaže Gagula.

Petar Bilčar, v.d. načelnika Odjeljena za komunalne poslove, ističe da je rijeka Dragočajka u koritu, ali da je puna smeća.

“Još jednom apelujem na građane da ne bacaju smeće u korita vodotokova. U Motikama imamo slučaj da je granje koje je ostavio neodgovorni pojedinac napravilo branu, zbog čega se voda izlila”, kaže Bilčar.

Milan Vučković, zamjenik predsjednika Savjeta MZ Dragočaj, rekao je da su smeće i grane napravili veliki problem za ovo naselje, ali, kako kaže, i ljudski faktor je jedan od uzroka zbog začepljenja odvoda.

Obrenko Slavnić, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Lazarevo 1, rekao je da u ovom naselju imaju problem sa slivnicima koji su začepljeni.

“Imali smo pritužbe građana na ovaj problem, zbog čega smo slali zahtjeve da se slivnici u pojedinim ulicama pročiste, ali smo dobijali odgovore da to spada u redovno održavanje. To inače nije problem, ali kada su velike kiše kao ovih dana, onda imamo mnogo problema”, rekao je Vučković.

Zamućena voda iz česme zabrinula građane

Zamućena voda iz česme neobičnog mirisa zabrinula je građane u pojedinim dijelovima grada, koji su strahovali za njenu ispravnost nakon obilnih padavina.

Iz preduzeća “Vodovod” danas su saopštili da kvalitet isporučene vode zadovoljava odredbe Pravilnika o higijenskoj ispravnosti vode za piće.

Kako su naveli u ovom preduzeću, zbog zamućenosti vode radnici su isključili izvorište Subotica.  Zbog toga su potrošači koji se snabdijevaju s ovog izvorišta danas ostali bez vodosnabdijevanja.

Tehničke ekipe “Vodovoda” danas su radile na pregledu vodovodne mreže i na otklanjanju manjih kvarova.

“U toku prethodnih dana vodosnabdijevanje grada bilo je uredno”, saopštili su iz “Vodovoda”.

(Nezavisne)