Vijesti 15.11.2017.

V.d. rektora univerziteta u Banjaluci osudio pobunu studenata

ČITANJE: 1 minuta

Novoizabrani vršilac dužnosti rektora Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin izjavio je da će svi koji se budu ponašali neakademski i zloupotrebljavali položaj biti sankcionisani, bilo da je riječ o zaposlenima ili studentima.

On je naglasio da je cilj da se smanji broj gostujućih profesora, koliko je to moguće, te da bi na prva dva ciklusa trebalo da budu angažovani isključivo domaći predavači.

Gajanin je za “Glas Srpske” rekao da je, osim teorijskih znanja, važno da studenti usvoje i praktična, zbog čega će akcenat u narednom periodu biti na praksi. On je naveo da će insistirati na tome da što više studenata bude uvršteno u program međunarodne razmjene.

– Jedan od mojih ciljeva je i vijeće učešće studenata u naučnoistraživačkom radu – istakao je Gajanin.

Gajanin kaže da se ovih dana razmatraju studentski zahtjevi čije će ispunjavanje zavisiti od realnih mogućnosti.

Osvrćući se na nedavne proteste studenata, Gajanin je ocijenio neprimjerenim da pobuna bude organizovana na dan kada Univerzitet obilježava 42 godine rada i istakao da će njihovi postupci biti analizirani i, vjerovatno, procesuirani.

Gajanin je naveo da je zahtjev studenata da Univerzitet do kraja akademske godine zaposli 100 asistenata previše ambiciozan, s obzirom na budžet, iz čijih okvira se “ne smije iskakati”.

– Koliko će asistenata biti zaposleno, to zavisi od potreba fakulteta. Univerzitet raspisuje konkurs za asistente na osnovu predloga dekana, a primaju se najbolji – istakao je Gajanin.

(EuroBlic)