Sport 13.04.2016.

VADA odredila dozvoljenu količinu meldonijuma u krvi, Šarapova na listi učesnika Rolan Garosa

ČITANJE: 1 minuta
sarapova
Zvanični sajt Rolan Garosa, otvorenog prvenstva Francuske, objavilo je listu imena teniserki koje bi trebalo da učestvuju na ovogodišnjem turniru.

Kao deveti nosilac u ženskom singlu nalazi se Marija Šarapova, ruska teniserka koja je van terena poslije priznanja korišćenja meldonijuma, lijeka koji je od 1. januara na listi zabranjenih sredstava u sportu. Organizator Gren slema u Parizu nije želio da se odrekne Marije Šarapove prije nego što odluka Teniske međunarodne federacije o meldonijumu bude zvanična.

Inače, danas je po istom pitanju zasjedala i Svjetska antidoping agencija. VADA je saopštila, poslije sastanka, da je prihvatljivo prisustvo manje od jednog mikrograma meldonijuma u doping uzorcima sportista čija su testiranja obavljena prije 1. marta.

WADA je 1. januara stavila meldonijum na listu zabranjenih, a do sada je više od 120 sportista pozitivno na tu supstancu. Ta organizacija je navela da bi pojedini sportisti koji su bili pozitivni na meldonijum mogli da izbjegnu suspenziju, pošto nije sigurno koliko se ta supstanca zadržava u organizmu. U saopštenju se navodi da bi suspenzije mogle da budu ukinute, ako se utvrdi da je sportista uzeo meldonijum prije 1. januara.

Meldonijum je postao poznat početkom marta, kada je bivša prva teniserka svijeta Marija Šarapova objavila da su njeni doping rezultati bili pozitivni na tu supstancu na Australijan openu u januaru. Meldonijum se koristi kod bolesti srca i utvrđeno je da povećava izdržljivost, poboljšava oporavak, štiti od stresa i poboljšava rad centralnog nervnog sistema. Zabranjen je u SAD, a može se kupiti u Rusiji, Ukrajini, Moldaviji, Belorusiji, Azerbejdžanu i Jermeniji.

(Agencije)