Vijesti 16.05.2016.

Vakcine obavezne, ali roditelje ne kažnjavaju

ČITANJE: 3 minute
vakcine
Mališani iz RS do daljeg će u vrtić i školu moći da se upišu i u slučaju kada nisu vakcinisani. Za razliku od pojedinih država u okruženju koje su usvojile zakon kojim je onemogućen upis u predškolsku ustanovu i pohađanje nastave u školskim klupama nevakcinisanoj djeci, u RS je takva praksa, po svemu sudeći, na dugom štapu.

“Ministarstvo prosvjete i kulture RS nije zaprimilo inicijativu da u zakone kojima se reguliše predškolsko i osnovno obrazovanje bude uvrštena odredba da se djeca koja nisu vakcinisana ne mogu upisati u predškolsku ustanovu, odnosno osnovnu školu”, rekli su u tom ministarstvu.

U važećim zakonskim propisima u RS nema odredaba koje se odnose na ovo pitanje, ali postoje odredbe kojim je inspektorima omogućeno da kažnjavaju odgovorne za nevakcinisanje djece.

“Shodno Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, novčanom kaznom u iznosu od 20.000 KM do 100.000 KM biće kažnjena za prekršaj zdravstvena ustanova ako imunizaciju obavlja suprotno ovom zakonu i propisu koji donosi ministar”, potvrđeno nam je u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS.

Zakonom je propisana i novčana kazna za roditelje ili staratelje ako  djetetu ne obezbijede sprovođenje obavezne imunizacije protiv zaraznih bolesti, a koja nije mala i iznosi od 1.000 KM do čak 5.000 KM. Međutim, kaznena politika ostala je mrtvo slovo na papiru.

“U proteklom periodu imali smo pojedinačnih slučajeva da su nas domovi zdravlja kontaktirali zbog odbijanja sistematske imunizacije djece od strane roditelja, ali ovaj organ nije kažnjavao roditelje jer cilj inspekcije nije izricanje novčanih kazni već da se preventivnim i korektivnim mjerama utiče na roditelje da poštuju zakon”, navela je Dušanka Makivić, portparol Republičke uprave za inspekcijske poslove.

Makivićeva naglašava da je potrebno edukativnim mjerama uticati na svijest roditelja o važnosti vakcinacije. I Milka Mrđa, portparol Instituta za javno zdravstvo RS, ističe da je neophodna stalna edukacija u cilju unapređenja znanja svih aktera koji učestvuju u sistemu imunizacije. Vakcinacija je, prema njenim riječima, najefikasniji i najjeftiniji metod sprečavanja pojave i širenja infektivnih bolesti. Cilj je, kako ističe Mrđa, stvaranje imuniteta na određenu bolest.

“U RS djeca se obavezno vakcinišu protiv 10 zaraznih bolesti: tuberkuloze, difterije, tetanusa, velikog kašlja, morbila (male boginje, krzamak), rubeola, zaušnjaka, virusnog hepatitisa B, dječije paralize i bolesti koje izaziva hemofilus influence tip B”, pojasnila je Mrđa.

Sve ove bolesti mogu imati teške posljedice po zdravlje, pa čak i dovesti do invaliditeta ili smrti. Kakvi su propisi u vezi sa vakcinacijom u FBiH, te da li postoji mogućnost da će doći do njihovih izmjena, pokušali smo da saznamo i u Federalnom ministarstvu zdravstva i Zavodu za javno zdravstvo FBiH, ali odgovore do zaključenja ovog broja “Nezavisnih” nismo dobili.

Inače, u Srbiji je 4. marta stupio na snagu Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti po kojem nevakcinisana djeca neće moći da budu upisana u vrtić ili školu, a slična mjera razmatra se i u Crnoj Gori.

Ustavni sud Hrvatske je prije dvije godine utvrdio da samostalna odluka roditelja da li će vakcinisati svoju djecu nije njihovo pravo, te da je obaveza vakcinisanja u skladu sa Ustavom i zakonom.

(Nezavisne)