Politika 29.07.2021.

Valentin Incko: Reakcije iz Republike Srpske su očekivane, možda čak i blaže

ČITANJE: 4 minute

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koji posljednjeg dana ove sedmice i zvanično napušta tu funkciju, u razgovoru za Klix.ba govorio je o onome što se dešavalo nakon njegove odluke da zakonski zabrani negiranje genocida.

Incko je uoči odlaska iz BiH govorio i da li su ga iznenadile burne reakcije iz Republike Srpske, kakvu atmosferu ostavlja te šta čeka njegovog nasljednika Christiana Schmidta.

Kako biste ocijenili reakciju političara iz Republike Srpske nakon vaše odluke o nametanju izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH o zabrani negiranja genocida i da li ste očekivali da bi moglo doći do velikih blokada?

Rekao bih da su reakcije očekivane, možda čak i nešto blaže. Što se tiče najava blokada, jasno je da bi svaka aktivnost političkih stranaka koja bi paralizirala institucije BiH bila korak u pogrešnom smjeru i loša usluga građanima koje tvrde da predstavljaju. Od političara se očekuje da poštuju Ustav BiH i osiguraju neometano funkcioniranje državnih institucija i izvršavanje njihovih ustavnih i zakonskih nadležnosti. Oni jednostavno moraju da rade svoj posao i opravdaju povjerenje koje su im dali građani. Ne postoji drugi put da se zaobiđu obaveze koje imaju prema građanima.

Politički predstavnici Srpske kažu da ste najodgovornija osoba za politički haos u BiH i da ćete biti odgovorni za sve ono što se bude dešavalo u narednom periodu. Da li vas brinu takve izjave?

Poznata je taktika domaćih političara da koriste visokog predstavnika kao žrtveno jagnje. Oni to isto rade i sa drugim predstavnicima međunarodne zajednice i optužuju ih za različite prekršaje, što naravno nema uporišta u stvarnosti.

Međutim, da se vratimo suštini: poricanje genocida i ratnih zločina – to je nešto što političari u BiH nikada ne bi trebalo da rade, ali neki to ipak rade. To je sramotna praksa, to je anticivilizacijski i nemoralno prema žrtvama i preživjelima. Takve aktivnosti uzrokuju strah i pometnju u društvu. A kada pokušate da ovu zemlju oslobodite tog balasta, onda kažu da ste vi taj koji je stvorio problem i na taj način prebacuju krivicu. To je, najblaže rečeno, nezrelo.

Da li je bilo političkih pritisaka na vas uoči odluke?

Ne. Odluka je moja i samo moja, uz puno i nepokolebljivo uvjerenje da je to prava stvar.

Kako bi se trenutni čvor, odnosno bojkot u radu institucija BiH, mogao riješiti i kako komentarišete da će NSRS donijeti zakon kojim se kažnjava onaj ko Republiku Srpsku naziva genocidnom tvorevinom te zakon kojim se odbacuju sve odluke visokog predstavnika?

Kao što sam rekao u vezi sa najavom bojkota i blokada, jasno je da bi svaka aktivnost političkih stranaka koja bi paralizirala institucije BiH bila korak u pogrešnom smjeru i loša usluga građanima koje tvrde da predstavljaju.

Ostavljate li Christianu Schmidtu još težu političku i društvenu atmosferu u zemlji i čemu da se nadaju građani BiH?

Već je neko vrijeme politička i socijalna klima u zemlji stabilna. Realno, nema ničega što će moja posljednja odluka značajno promijeniti. Naravno, kratkoročno gledano može biti nekih teških riječi i uzburkanih emocija, ali ništa što nije već viđeno u sličnim situacijama.

Političari moraju shvatiti da nisu na funkcijama kako bi zaradili ili izgubili poene kod visokog predstavnika ili međunarodne zajednice. Oni su na funkcijama da ispune ono što su obećali građanima, da zemlju povedu naprijed, izgrade bolju ekonomiju, obrazovanje u skladu sa standardima u razvijenom svijetu, zdravstveni sistem koji može zadovoljiti potrebe građana, posebno u vrijeme pandemije.

Ako političari nastave sa destruktivnim pristupom, uskoro će od Bosne i Hercegovine napraviti praznu zemlju koja nije dobra nikome. Zadatak političara je da zaustave egzodus mladih ljudi iz zemlje, a ne da ga ubrzaju oštrom retorikom i neodgovornim potezima. Krajnje je vrijeme da se fokus vrati na budućnost, na evropsku perspektivu, i da se očekivanja građana vrate na prvo mjesto. To bi bio moj apel za kraj.

(A.M.)

Oznake: Valentin Incko