Politika 13.02.2021.

Valentin Inzko: Ulazimo u treću fazu za BiH

ČITANJE: 5 minuta

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko proteklih sedmica intenzivirao je svoju ulogu na bh. političkoj sceni.

U razgovoru za Klix.ba govorio je o posljednjim potezima i najavio novu fazu djelovanja međunarodnih faktora u BiH.

Incko je podsjetio da je dao tromjesečni rok rukovodstvu i klubovima poslanika Narodne skupštine RS-a da oduzmu ranije dodijeljena odlikovanja osuđenicima za ratne zločine, te da je mnogo važnije da se političkoj eliti Republike Srpske pruži prilika da razmisle o tome, kakvu budućnost i društvene prilike ostavljaju mladim generacijama u Republici Srpskoj.

“Ovaj potez je moj pokušaj da podstaknem organe Republike Srpske, konkretno Narodnu skupštinu RS, na stvaranje bolje, sretnije budućnosti za sve, budućnosti koja neće biti opterećena prošlošću”, rekao je on.

Kaže, u ovom trenutku ne želi pričati o sankcijama.

“Tek je februar i još ima sasvim dovoljno vremena da NSRS riješi ovo pitanje. Želim im dati vremena i prostora da to urade. Očekujem zreo i odgovoran pristup svih stranačkih lidera u RS-u. Sada su oni na redu”, rekao je.

Sada slijedi treća faza za napredak BiH

Incko je istakao da smo od Dejtona imali dvije faze: jednu obilježenu čvrstim intervencijama međunarodne zajednice i drugu fazu, u kojoj smo očekivali da “domaći organi” u potpunosti preuzmu odgovornost za zemlju.

“Budući da druga faza nije dala rezultate kojima smo se nadali, sada ulazimo u treću fazu, koja bi, po meni, trebala da bude kombinacija elemenata prethodne dvije faze. Ova faza će biti aktivnija i energičnija u smislu napretka ove zemlje. Domaći političari će morati pratiti tempo i biti aktivniji i odgovorniji”, naglašava Incko.

Zadovoljan jer je i Njemačka pokazala interes za usavršavanje mira u BiH

Incko je rekao da je godinama tražio u glavnim gradovima da se nešto promijeni.

“Recimo, dosta mi je neshvatljivo da neke velike evropske zemlje nemaju niti jednog vojnika u Bosni i Hercegovini, a država iz Južne Amerike, Čile, ih ima 20. Ili, da je predsjednik Vladimir Putin, koji ima jasne političke ciljeve, primio Milorada Dodika deset puta, a neki zapadni lideri nisu imali vremena za Bosnu i Hercegovinu. Naravno da sam upozoravao 12 godina i u Vijeću sigurnosti da je mir u Bosni Hercegovini nesavršen i da ga treba usavršiti. U tom smislu, zadovoljan sam da je konačno bilo sluha za to i da je Njemačka pokazala interes za tu poziciju. U Berlinu možda razmišljaju i o tome da je ovo posljednja godina Angele Merkel i prva godina Josepha Bidena i kao takva, dobar trenutak za novo poglavlje u BiH. Ja bih se sa time složio”, navodi Incko.

BiH mora iskoristiti svaku promjenu

Prema njegovim riječima, kakva god se promjena dogodi, Bosna i Hercegovina je mora iskoristiti.

“Posljednja je to šansa jer još ima ljudi, koji pamte Dejton i koji znaju gdje je Bosna i Hercegovina. Jedan od njih je, naravno, novi predsjednik Amerike. U svijetu ima sve više novih žarišta, a neka od njih su mnogo veća od bosanskog”, smatra Incko.

Imena i pojedinci, naglašava on, nisu toliko važni.

VALENTIN INCKO/NN

“Fokus bi trebao biti na politici i ukupnoj svijesti međunarodne zajednice da se stvari moraju promijeniti. Na kraju krajeva, važno je da je osnažena opredijeljenost međunarodne zajednice i nadam se da će politički lideri BiH prepoznati taj trenutak i iskoristiti ga”, ističe.

Na pitanje da li nad regionom, a konkretno BiH, počinju duvati neki novi vjetrovi sa zapada i da li se može očekivati intenzivniji pristup Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država i određeno “čišćenje” Incko navodi da je uvjeren da će predsjednik Joe Biden, u saradnji sa ostalim članovima Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira, donijeti novu dinamiku i svježu perspektivu, koja će pomoći da se okrene nova stranica, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u regiji.

Nema mjesta za uskogrudu politiku koja ne vodi nikamo

“Sve je ovo vrlo obećavajuće za Bosnu i Hercegovinu, ali samo ako bh. političari prepoznaju važnost ovog trenutka i urade svoj dio. Nema mjesta za uskogrudu politiku koja ne vodi nikamo, ako žele raditi u najboljem interesu ove zemlje i njenih građana”, smatra on.

Incko navodi da je u kontaktu sa kandidatom za budućeg visokog predstavnika u BiH Christianom Schmidtom, te da će mu reći da domaće političare treba gledati samo kroz prizmu njihovog rada, njihovih rezultata.

“Reći ću mu i da je BiH jedina zemlja u Evropi, koja je dala Evropi jednu članicu Doma lordova u Londonu, zamjenicu u ministarstvu energetike u Norveškoj, ministricu obrazovanja u Švedskoj i ministricu pravosuđa u Austriji. Ima naravno, i drugih uspješnih Bosanaca i Hercegovaca u svijetu. I na kraju krajeva, ne treba da se zaboravi, da je u bivšoj Jugoslaviji jedino BiH iznjedrila dva nobelovca. Takve zemlje nema. Ako moj nasljednik uspije da iskoristi sve talente ove zemlje, uključujući dijasporu, onda je samo nebo granica za Bosnu i Hercegovinu. No, razumjet ćete da ću ostaviti svom nasljedniku da sam govori o svojim prioritetima, kada stigne”, zaključuje Incko za Klix.

(A.M.)

Oznake: Valentin Incko