Vijesti 24.04.2018.

VALENTINA MATVIJENKO STIGLA U BANJALUKU Svečani doček ispred Palate Republike

ČITANJE: 2 minute

Valentina Matvijenko, predsjednica Savjeta federacije Gornjeg doma parlamenta Rusije, rekla je da za Rusiju Republika Srpska nije samo bratska republika, već mnogo više, te da je jako značajan partner na Balkanu.

 “Zahvaljujući naporima uspjeli smo da poboljšamo i Unaprijedimo rusko – srpske odnose”, rekla je Matvijenko, dodajući da je prošle godine razmena bila 345 miliona dolara od čega se na RS odnosi 75 odsto.

Naglasila je da će Rusija biti pravi prijatelj Republike Srpske i srpskog naroda.

Matvijenko se sastala sa Miloradom Dodikom, predsjednikom RS, a nakon toga održan je i sastanak delegacija Ruske Federacije i RS.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, nakon sastanka sa Valentinom Matvijenko, predsjednicom Savjeta federacije Gornjeg doma parlamenta Rusije, rekao je da je iskazan veliki stepen saglasnosti na svim nivoima te da je RS zadovoljna i ponosna na odnose sa Ruskom Federacijiom.

Dodik je zahvalio Rusiji i njenom predsjedniku Vladimiru Putinu na očuvanju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Naša saradnja sa EU ne može biti na uštrb saradnje sa Ruskom Federacijiom”, rekao je Dodik dodajući da rezolucija NS RS obavezuje sve institucije RS na vojnu neutrlnost pa i prema NATO.

Doček ispred palate Predsjednika

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS, dočekao je Matvijenko na banjalučkom aerodromu uz najviše počasti i uz tradicionalne srpske narodne nošnje i igre.

Nakon svečanog dočeka ruska delegacija je krenula ka palati Predsjednika gdje je uz svečani doček intonirana i himne Ruske Federacije i Republike Srpske.

Ispred palate pristutan je veći broj građana koji uz rusku zastavu dočekuju goste.

Postavljen je i počasni vod MUP-a Republike Srpske.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske preduzelo je najviši stepen mjera bezbjednosti povodom posjete ruske delegacije.

Na trasi kretanja delegacije, od 11 do 12 časova i od 16 do 17 časova od aerodroma u Mahovljanima do Banjaluke, biće zabranjen saobraćaj za sva motorna vozila dijelom magistralnog puta Laktaši – Gradiška, od skretanja za aerodrom do Aleksandrovca, Aleksandrovačke petlje, Klašnica, zapadnog tranzita.

U centru grada se privremeno zabranjuje rad poslovnih prostora, ugostiteljskih objekata i točenje alkoholnih pića.

Matvijenko je juče u Sarajevu izjavila da je Rusija kao garant Dejtonskog sporazuma usmjerena prema konstruktivnim i sadržajnim pregovorima sa BiH i u Sarajevu i u Banjaluci.

Obraćajući se delegatima Doma naroda parlamenta BiH, Matvijenko je istakla da je vrijeme da OHR ode iz BiH i da prestane protektorat.

Nakon obraćanja, Matvijenko je s predsjedavajućim Doma naroda Ognjenom Tadićem održala konferenciju za novinare, odakle je Tadić poručio da BiH nije uvela nikakve sankcije i restriktivne mjere Rusiji i da će tako biti i ubuduće.

(Aencije)