Vijesti 19.03.2016.

Vals: Hapšenje Abdeslama važan korak u borbi protiv terorizma

ČITANJE: 1 minuta
vals
Francuski premijer Manuel Vals pozdravio je danas hapšenje Salaha Abdeslama, glavnog osumnjičenog za novembarske napade u Parizu, ocijenivši da je to važan korak u borbi protiv terorizma.

On je, istovremeno, upozorio da je opasnost i dalje na veoma visokom nivou, možda i višem nego prije 13. novembra kada je u Parizu izveden niz terorističkih napada, prenose francuski mediji.

-Druge mreže, druge ćelije, drugi pojedinci, u Francuskoj i u Evropi, organizuju se pripremajući nove napade. Moramo biti mobilisani, kako na nacionalnom tako i na evropskom planu, u međunarodnoj saradnji, protiv tih ćelija, tog organizovanja, protiv Islamske države, protiv Al-Kaide- rekao je Vals novinarima u Parizu.

Belgijska policija uhapsila je u petak ukupno pet osoba u akcijama u Briselu, uključujući Salaha Abdeslama i porodicu koja ga je skrivala. Abdeslama je belgijsko tužilaštvo danas formalno optužilo za umiješanost u terorističkom ubijanju zajedno sa još jednim muškarcem koji je juče uhapšen sa njim.

Abdeslamov advokat je ranije danas rekao da će se njegov klijent usprotiviti ekstradiciji u Francusku. Francuski predsjednik Fransoa Oland rekao je juče da želi da Abdeslam bude izručen Francuskoj što prije.

U nizu terorističkih napada izvedenih u Parizu 13. novembra prošle godine ubijeno je 130 ljudi, a odgovornost za napade preuzela je Islamska država.

(NN)