Vijesti 30.05.2016.

Vanredna sjednica o popisu stanovništva

ČITANJE: 1 minuta

Odluku o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva donio je direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić, bez saglasnosti entitetskih zavoda za statistiku, zbog čega je Klub poslanika SNSD-a zatražio hitnu sjednicu Predstavničkog doma.

Na osnovu ove odluke 196.000 spornih popisnica biće tretirane kao rezidentni stanovnici.

Vlada Republike Srpske ocijenila je nezakonitom Jukićevu odluku i zatražila da ona bude stavljena van snage.

Iz Zavoda za statistiku Srpske upućeno je pismo predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Denisu Zvizdiću i njegovim zamjenicima Mirku Šaroviću i Vjekoslavu Bevandi, u kojem je navedeno da je Savjet ministara BiH nadležan i u obavezi da razmotri nezakonitu Jukićevu odluku, stavi je van snage, te postavi pitanje odgovornosti direktora Agencije za statistiku BiH za donošenje nezakonitih odluka.

Sjednici ne prisustvuju predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić, iz čijeg je Kabineta stiglo obavještenje da službeno boravi u inostranstvu, te njegov zamjenik i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda, koji danas predsjedava Komisijom za izbor direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Ostali članovi Savjeta ministara BiH su prisutni, kao i direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić i direktori zavoda za statistiku Republike Srpske Radmila Čičković i Federacije BiH Emir Kremić.

(Agencije)