Politika 30.05.2016.

Vanredna sjednica o popisu stanovništva

ČITANJE: 1 minuta

Sjednica je zakazana na zahtjev Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu BiH, a njen početak je u 10.00 časova.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Staša Košarac rekao je ranije Srni da su poslanici tog kluba iskoristili poslovničku mogućnost i podnijeli zahtjev za sazivanje hitne sjednice na kojoj bi se raspravljalo o ovoj informaciji.

“Prema članu 68 Poslovnika Predstavničkog doma, ukoliko najmanje pet poslanika iz opravdanih razloga uputi zahtjev za sazivanje hitne sjednice, predsjedavajući saziva sjednicu u roku od tri dana od dana prijema zahtjeva”, objasnio je tada Košarac.

Košarac je naglasio da su poslanici SNSD-a u parlamentu BiH imali u vidu činjenicu da Vlada Republike Srpske smatra nezakonitom Jukićevu odluku, da je, kao takvu, ne prihata i da zahtijeva da bude stavljena van snage.

“Imamo snažnu argumentaciju iz Zavoda za statistiku Republike Srpske, prema kojoj je ova odluka nezakonita i štetna, kao i pismo predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Denisu Zvizdiću i njegovim zamjenicima Mirku Šaroviću i Vjekoslavu Bevandi, u kome se navodi da je Savjet ministara BiH nadležan i u obavezi da razmotri nezakonitu Jukićevu odluku, stavi je van snage i postavi pitanje odgovornosti direktora Agencije za statistiku BiH za donošenje nezakonitih odluka”, rekao je Košarac.

Jukić je donio odluku o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva u BiH bez saglasnosti entitetskih zavoda za statistiku, prema kojoj će 196.000 spornih popisnica biti tretirano kao rezidentni stanovnici.

(Agencije)

Oznake: Staša Košarac