Vijesti 13.10.2015.

Vantjelesna oplodnja: Grad će podržati šest zahtjeva

ČITANJE: 1 minuta
trudnica
Grad Banjaluka će ove godine podržati šest zahtjeva za sufinansiranje vantjelesne oplodnje, u ukupnom iznosu od 15.000 KM.

Po konkursu o raspodjeli sredstava za sufinansiranje troškova jedne procedure asistirane reprodukcije (vantjelesne oplodnje), koji je završen u septembru, u Odjeljenju za društvene djelatnosti zaprimljena su ukupno 33 zahtjeva.

– Pristigle zahtjeve rješavala je Komisija za dodjelu jednokratne novčane pomoći za podršku pronatalitetnoj  politici grada Banjaluka, u skladu sa Pravilnikom o raspodjeli sredstava za podršku pronatalitetnoj politici  grada- pojedinci, koja je konstatovala da su svi zaprimljeni zahtjevi blagovremeni i potpuni. Komisija je izvršila bodovanje na osnovu utvrđenih kriterijuma i izradila rang-listu prioriteta po sljedećim parametrima: brojem bodova po godinama starosti žene, brojem bodova na osnovu  ranijih procedura, brojem bodova po osnovu (ne)zaposlenosti, brojem bodova po osnovu tipa steriliteta, a u skladu sa pomenutim Pravilnikom- saopšteno je iz Gradske uprave.

U cilju podrške pronatalitetnoj politici, grad od 2009. godine sufinansira troškove jedne procedure vantjelesne oplodnje. Prema podacima Odjeljenja za društvene djelatnosti, u periodu 2009-2013. godina primljen je 271 zahtjev za postupak vantjelesne oplodnje, a odobreno je 77 zahtjeva za što je izdvojeno preko 200.000 KM.

Kako su precizirali u nadležnom Odjeljenju, 2009. godine, kada su prvi put odobrena sredstva za vantjelesnu oplodnju – realizovano je 13 zahtjeva, koliko ih je bilo i naredne godine.

U 2011. godini odobreno je 17 zahtjeva, u 2012. – 18 zahtjeva, 2013. godine pozitivno je riješeno 16 zahtjeva, dok prošle godine nije  objavljivan  konkurs o raspodjeli budžetskih sredstava za vantjelesnu oplodnju. O

djeljenje za društvene djelatnosti raspolaže informacijama da je procedurama vantjelesne oplodnje,  sufinansiranim  budžetskim  sredstvima grada, do sada rođeno pet zdravih beba.