Svijet 23.01.2023.

Vapaj radnika u Venecueli: Umiremo od gladi, šest dolara minimalca je premalo

ČITANJE: 1 minuta

Stotine radnika javnog sektora, uključujući nastavnike, medicinske sestre i penzionisane policajce, izašlo je danas na ulice gradova širom Venecuele kako bi zahtijevali bolje plate i penzije u trenutku kada se vlada predsjednika Nikolasa Madura suočava sa rastućom inflacijom.

Radnici u obrazovnom i zdravstvenom sektoru Venecuele održali su ove godine tri mirna protesta u desetak gradova tražeći više novca, prenosi Rojters.

Minimalna plata u Venecueli od 130 bolivara mjesečno, što je oko 6 dolara, posljednji put je korigovana u martu 2022, kada je međugodišnja inflacija završila na 305 odsto, prema podacima nevladinih grupa koje prate ekonomske pokazatelje u nedostatku zvaničnih podataka.

Vlada je ranije saopštila da su američke sankcije onemogućile kontrolu rasta potrošačkih cijena.

“Glad ne poznaje strah, kada glad stigne strah nestaje”, rekla je učiteljica Nensi Ernandez (60) tokom marša u Barkisimetu, misleći na potencijalne sukobe sa policijom. Građani su istakli da je minimalac premali da bi preživjeli.

U Marakaibu, glavnom gradu nekada moćne naftom bogate države Zulija u sjeverozapadnoj Venecueli, demonstranti su marširali do kancelarije guvernera.

“Ono što doživljavamo je više od zlostavljanja. Umiremo od gladi”, rekao je rezervista policajac iz Zulije Gustavo Gonzales (60), prenosi Tanjug.

Penzioner koji je nekada radio na izgradnji aerodroma Humberto Montijel kaže da je primoran da čisti terase i skuplja smeće, jer je njegova penzija nedovoljna da preživi mjesec.

U Valensiji, gradu u centralnoj Venecueli, generalni sekretar Udruženja zaposlenih Univerziteta Karabobo Hose Fransisko Himenez rekao je da su se on i njegove kolege okupili kako bi zatražili dostojanstvenu platu.

“Sa (mjesečnom) platom od samo 10 dolara nemoguće je da porodica od četiri ili pet ljudi preživi”, rekao je Himenez.

(A.M.)