Vijesti 07.09.2016.

Vapaj za pomoć Savanovićima: Sa desetoro djece žive bez vode

ČITANJE: 4 minute

Porodica Savanović, iz zaseoka Pejzić polje u banjalučkoj Mjesnoj zajednici Potkozarje, žive u neljudskim uslovima za život, jer u trošnoj kući nemaju vode.

Glava kuće Željko Savanović, sam više ne može da se izbori.

Desetoro djece, bolesna supruga i majka, zimu bez vode teško da će prezimiti.

,,Ne znam više šta da radim. Nema koga nisam zvao. Ne znam više kuda idem. Supruga je slabo, idem od doktora do doktora. Samo do sada na njene lijekove sam potrošio preko 500 KM. Koliko ću moći da refundiram, ne znam. Da mi je samo da djeca ne idu toliko daleko po vodu. Pa treba za nas trinaestero skuvati i oprati, a nemamo vodu’’, kaže Željko Savanović­ za ’’mojabanjaluka.info’’.

Kako Željko kaže, Centar za razvoj sela i njegovo unapređenje (CRUS)  su obezbjedili priključak sa izvora Sigavac sa Kozare, ali oni vodu nemaju.

,, Stalno se nešto kvari.  Ja ih zovem, kažu ići će na teren, ali ne izađu. Iz Gradske uprave su mi rekli da ovo mjesto nije u planu i da će biti za godinu do dvije dana. Zamjenica gradonačelnika Banjaluke, Jasna Brkić, nam je zaista izašla u susret, obećavši da će dogovoriti sa Centrom za razvoj i unapređenje sela da dobijemo vodu sa Sigavca. Obećano je urađeno, ali ne znam šta je sada sa vodom i zašto je nema’’, naglašava Savanović.

Iz CRUS-a nisu bili dostupni za informacije o ovom slučaju.

djeca

Briga o porodici

Ono što je pogoršalo situaciju je i to što Željko ne može da nastavi da radi.

,,Istekao mi je ugovor o radu, ali ja ne mogu da ga produžim ugovor. Nema ko da se brine o supruzi i djeci. Imamo pomoć od Centra za socijalni rad Banjaluka, dolazi osoba za personalnu asistenciju na šest sati, ali evo već dva i po mjeseca idem po ljekarima, ganjam nalaze, doktore. To ne može niko umjesto mene. Da mi je bar tu vodu da riješim’’, priča Željko.

Desetoro djece, gdje su najmlađi blizanci stari dva mjeseca, a najstarije 13 godina, živi u nehumanim uslovima.

Željko apeluje na sve dobre ljude da im pomognu. Kaže, nije siromašan, najbogatiji je jer su mu djeca živa i zdrava, ali u uslovima gdje moraju da idu svakodnevno po vodu, ne mogu da imaju normalan život.  I pored svih nedaća, njegova supruga Suazana je bubrežni bolesnik. Naime, majka Suzana na svijet je donijela blizance, nakon čega su joj otkazala oba bubrega.

Humanost

Humanost dobrih ljudi nije zaboravila ovu porodicu. Tako je Željko Majdandžić, koji je odbornik Partije demokratrskog progresa za odbornika u Skupštini grada Banjaluka, više puta apelovao na nadležne da  porodica Savanović konačno dobije vodu i život dosljedan čovjeka.

On je istrčao i Jahorina ultra trail (30. i 31. jul) – trku od 125 kilometara koju je  posvetito hrabrim ljudima kojima je potrebna podrška cijelog društva. Tom prilikom je prikupljeno 2.180 KM.

Od ovog novca trećina je pripala blizancima iz porodice Savanović.

“Novac sam poklonio blizancima koji su rođeni nedavno, uoči ove trke. Novac je uplaćen na njihovu štednu knjižicu i oročen do njihove osamnaeste godine kada će moći da ga potroše onako kako žele, a ja želim da taj dan posebno slave. Moram da napomenem da treba da budu ponosni na svoje roditelje, a posebno na majku koja se uprkos komplikacijama odlučila za porođaj, herojski, onako kako to samo majke znaju”, kaže Željko dodajući da je kivan na nadležne jer mjesecima nisu u stanju da ovoj dvanaestočlanoj porodici obezbijede priključak na vodovodnu mrežu iako već dugo “obijaju pragove” institucija.

Ovim gestom, smatra on, zajedno ćemo ukazati na nebrigu za povećanje nataliteta, hitnu potrebu za mijenjanje regulative koja se odnosi na dječiji dodatak, kao i na poboljšanje statusa roditelja sa troje i više djece!

Ostatak novca pripao je Darku Vujanoviću i njegovoj kćerki Sari, koja boluje od celebralne paralize.Dio novca Željko je poklonio devetočlanoj porodici Čekić iz sela Donja Kola nadomak Banjaluke i na taj način ukazao društvu na “hrabre ljude koji u ovakvim vremenima podižu toliko djece”.

 Pomoć

Ovom prilikom apleujemo na dobre ljude da pomognu porodici Savanović.

Račun za pomoć Savanovićima, otvoren je kod ’’Nove banke’’ na ime Željko Savanović.

Broj računa: 551000026460889.

(Mojabanjaluka.info)