Politika 13.10.2022.

Varhelji: EU pruža ruku BiH i nadamo se da će biti prihvaćena

ČITANJE: 1 minuta

Izvještaj i preporuka Evropskom savjetu da dodijeli kandidatski status predstavlja novu šansu za BiH, izjavio je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

– Ovakva vrsta poruke iz EU se ne dobija baš svaki dan. Sada pružamo ruku i zaista se nadam da će naša pružena ruka biti prihvaćena. Nadam se da ćemo prigrliti jedni druge – rekao je Varhelji za “Nezavisne novine”.

On je istakao da je, uprkos određenim negativnostima kada je riječ o BiH, EU ubijeđena da BiH zaslužuje mnogo bolje.

– Želimo da BiH dobije novi početak, zato što nam je potreban. Izbori u BiH su održani i nadam se da će dati zamah političarima u zemlji da institucije formiraju brzo i da što prije počnu s implementacijom reformi koje smo predložili, zato što ako bude tako, mnoge stvari se mogu promijeniti veoma brzo, sve ono na šta čekamo već toliko dugo – dodao je Varhelji.

On kaže da je, prema izvještajima, dan izbora prošao relativno dobro, čak i bolje nego što su neki u medijima ili široj javnosti očekivali.

Govoreći o Dejtonskom mirovnom sporazumu, Varhelji je rekao da Evropa želi BiH na temelju ovog sporazuma, ali koja je funkcionalna.

(Srna/ N.S)

Oznake: Oliver Varhelji