Politika 13.12.2022.

Varhelji: EU stoji uz BiH i ona mora pokazati progres

ČITANJE: 2 minute

Nakon što se Bosni i Hercegovini zvanično dodijeli kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji to će značiti od će od sada proces pristupanja BiH EU biti ubrzan, kazao je evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji nakon sastanka Savjeta za opšte poslove Evropske unije kada su se zemlje članica složile da dodijele kandidatski status BiH.

Jednoglasna i jasna odluka nakon što je Savjet slijedilo prijedlog Evropske komisije znači da će kandidatski status biti dodijeljen sada što treba potvrditi Savjet Evropske unije u četvrtak, ali Varhelji ne očekuje nikakva iznenađenja.

“Potrebno je da vidimo progres u osam ključnih oblasti kako bi se održao kandidatski status i takođe implementirali 14 ključnih prioriteta koje Evropska komisija stavila pred BiH kako bi početak pregovora o članstvu ostao nepromijenjen”, pojasnio je Varhelji za Fenu.

Smatra da je ovo vrlo jasna poruka građanima BiH da Evropska unija stoji uz BiH, ali je sada potrebno da BiH pokaže da je spremna ispunjavati uslove pred nju postavljene.

Prijedlog Evropske komisije je i da se napravi forum u okviru koje će se moći razgovarati s vodstvom države koje će sada biti imenovano nakon opštih izbora održanih u oktobru kako bi se ispunili svi ključni prioriteti.

Izrazio je nadu da će dodjela ovog statusa BiH biti veliki poticaj novoizabranima vladama i da će shvatiti da je sada vrijeme da se krene raditi.

Vladavina prava, borba protiv korupcije, pravosudne reforme ostaju prioriteti, a Varhelji kaže da su postavljeni vrlo jasni i objektivni kriteriji te je izrazio nadu da će s novim parlamentarcima rad na tim kriterijima odmah početi.

Savjet za opšte poslove Evropske unije odobrio je kandidatski status Bosni i Hercegovini što predstavlja ujedno i posljednji korak za konačno odobrenje tog statusa uoči sastanka šefova vlada članica EU koji je zakazan za četvrtak.

(N.S)

Oznake: Oliver Varhelji