Politika 25.11.2021.

VARHELJI NAKON POSJETE: Ako ne prevlada krizu, BiH rizikuje gubitak investicija vrijednih 1,5 milijardu evra

ČITANJE: 1 minuta

Komesar Evropske unije za proširenje Oliver Varhelyi nakon posjete Bosni i Hercegovini poručio je da BiH, u kontekstu trenutne politike krize, rizikuje gubitak 1,5 milijardi eura investicija, prenosi Klix.

“Ovo je kritičan trenutak za zemlju, za građane i kompanije. Reforme stoje i BiH rizikuje da izgubi 1,5 milijardi eura investicija ako se nikakve akcije ne poduzmu”, rekao je Varhelyi.

Govoreći o sadržaju sastanka sa Draganom Čovićem, Milorad Dodikom i Bakirom Izetbegovićem rekao je da su lideri otvoreni za iznalaženje rješenja i da pokazuju volju da naprave iskorak. Dodao je da je vidio spremnost da se riješe nesporazumi u vezi državne imovine, Inzkovog zakona, ustavne i izborne reforme.

“Mogu potvrditi, da smo s naše strane spremni da asistiramo i olakšamo ove napore u interesu Bosne i Hercegovine. Iz tog razloga povjerio sam amasadoru Sattleru, da u saradnji s našim ključnim partnerima, radi na ovom zadatku”, rekao je Varhelyi.

Dodao je da će BiH prevazići trenutnu krizu baš kao što je urađeno provođenjem izbora u Mostaru, a što je pokazalo da dijalog daje rezultate. Na kraju je čestitao građanima Bosne i Hercegovine 25. novembar.

(SB)

Oznake: Oliver Varhelji