Politika 28.11.2022.

VARHELJI: Nisam rekao da je kandidatski status gotova stvar, pratićemo pozitivne vijesti iz BiH

ČITANJE: 3 minute

Komesar Evropske unije za susjedske odnose i proširenje Oliver Varhelji (Oliver Varhelyi) stigao je u dvodnevnu posjetu BiH. On se odmah zaputio u Predsjedništvo BiH gdje se sastao sa Denisom Bećirovićem, Željkom Cvijanović i Željkom Komšićem. Sastanku je psisutvovao i šef Delegacije EU u BiH Johan Satler (Johann Sattler).

Nakon sastanka, održana je press konferencija na kojoj se obratio i Varhelji.

– Meni je naravno zadovoljstvo da sam u Sarajevu. Drago mi je da sam pomogao u ovom trenutku, u trenutku kada su iza nas uspješno završeni izvori sa jasnim rezultatima ii jednim novim prijedlogom EU. Prijedlog naravno predstavlja i ponudu građanima ove zemlje kao i političarima.

“Poruka EU je jasna”

Čestitao je članovima Predsjedništva BiH na izboru.

– To je svakako nešto što se pozitivno gleda i pozdravlja iz Brisela. U BiH dolazim u jednom ključnom trenutku. Svi se nalazimo u jednom novom geopolitičkom trenutku zbog agresije Rusije na Ukrajinu. Naš interes je da jačamo partnerstva a za to su nam potrebni pouzdani partneri.

Prije mjesec ili nešto smo predstavili prijedlog koji smo uputili Evropskom vijeću da se BiH ponudi kandidatski status. Zbog toga sam došao u Sarajevo da se dogovore naredni koraci da bi zemlja dobila status kandidata.

Ponuda za BiH je ponuda za sve u ovoj zemlji. Mislim da smo u svemu ovome itekako transparentni jer je naša preporuka jasna. Preporuka je da se sada bez odlaganja BiH dodijeli kandidatski status. Međutim to je preporuka koja dolazi uz visoka očekivanja. Evropski put jeste otvoren za BiH ali imamo visoka očekivanja od vas. Sada je na političkim liderima BiH da to postane stvarnost.

14 ključnih prioriteta

Želimo da vidimo opipljive, jasne rezultate. Potrebno je da Vijeće ministara u starom sazivu usvoji sve mjere koje su bitne na tom putu. Od Predsjedništva BiH očekujemo da 14 ključnih prioriteta budi i njihov u radu.

Meni je bilo zadovoljstvo da sam čuo od sva tri člana Predsjedništva da je to u njihovim prioritetima, rekao sam im da intenziviraju napore. To je zaista ohrabrujuća poruka.

Mislim da možete vidjeti svi da se u proteklih šest sedmica stvari dešavaju brže nego ikada. Ja imam veliko povjerenje ali i velika očekivanja od domaćih lidera. Upravo iz ovih razloga smo spremni pružiti pomoć da rade u korist građana ove zemlje, osiguraju EU put, kandidatski status, prednosti EU članstva za mlade, za privredu ove zemlje. Koliko je realan kandidatski status kad nema konsenzusa unutar EU?

Ne znamo dok ne probamo, ovo je jedinstvena prilika. Nisam rekao da je kandidatski status gotova stvar, ja ću pratiti da li će biti pozitivnih vijesti iz Sarajeva. Hoće li se desiti vidjećemo, ali neću su štedjeti da to osiguram.

Koji su pozitivni koraci u BiH: Brzo konstituiranje vlasti, pitanje Europola, za neke druge stvari je bitno da se formira nova vlast. Ja vas uvjeravam da na mene možete uvijek računati da ću davati sve u svojoj moći da vam pomognem – poručio je Varhelji, prenosi Avaz.

(SB)

Oznake: Oliver Varhelji