Politika 20.07.2020.

VARHELJI SA DODIKOM: EU priprema novi ekonomski plan za Balkan

ČITANJE: 2 minute

Evropski komesar za susjedstvo i proširenje EU Oliver Varhelyi danas je održao niz razgovora sa pojedinim liderima i zvaničnicima u BiH, te će nastaviti s ovim procesom. Ključne teme su bili: kriza sa koronavirusom, situacija u vezi sa rješavanjem 14 ključnih prioriteta, te izazov s migracijama.

Varhelyi je prvi razgovor obavio sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom i to, kako je rekao, o pripremi ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan koji bi Evropska komisija trebala predstaviti najesen, piše Klix.

Ovaj plan bi trebao ubrzati rast i stvoriti nova radna mjesta u regionu, što predstavlja i dio napora za oporavak od pandemije, a fokusirat će se na infrastrukturne projekte iz raznih oblasti od značaja za građane, kao što su energetika, transport, zaštita životne sredine i slično.

“U borbi protiv koronavirusa EU se zalaže za BiH i nastavit će pružati svoju podršku. Reforme i rad na 14 prioriteta trebaju ubrzati za napredak u EU. Što se tiče migracija, očekujemo daljnje akcije vlasti BiH radi boljeg upravljanja ovom situacijom”, naveo je Varhelyi.

Govoreći o evropskom putu BiH, Tegeltija je istakao da je fokus rada Vijeća ministara, uprkos izazovima nastalim kao posljedica pandemije koronavirusa usmjeren ka perspektivi sticanja statusa kandidata i otvaranja pristupnih pregovora o članstvu u EU.

Nakon toga, Varhelyi je razgovarao sa članom predsjedništva BiH i predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom.

“Naglašena je potreba za nastavkom reformi u okviru 14 prioriteta. Podvučena je važnost sklapanja sporazuma sa Frontexom. Ključ je u pomirenju”, objavio je Varhelyi na Twitteru.

Evropski komesar je nakon toga pohvalio pozitivnu raspravu sa predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefikom Džaferovićem.

“Usredotočiti se na koronavirus i reforme da biste napredovali na putu EU. BiH će imati koristi od ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan. I dalje ćemo podržavati BiH u rješavanju problema migracija”, saopćio je on

O ovome se oglasio i specijalni predstavnik EU i šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler.

“Kao što smo vidjeli u zadnjih pola godine, napredak na evropskom putu je moguć”, naveo je Sattler.

(SB/banjaluka.net)