Biznis 08.07.2024.

“Varteks” ide u stečaj, svim radnicima otkaz

ČITANJE: 2 minute

Radnici Varteksa dali su podršku Upravi za pokretanje stečaja te varaždinske tekstilne firme, izjavio je za Hinu predsjednik Uprave Varteksa Karlo Koprek koji je održao sastanak s radnicima.

“Radnici su stali iza odluke da se stečaj pokrene što prije jer je to jedini način da radnici prođu što bolje, da im se isplate zaostale plate, ali i da nakon dolaska stečajnog upravnika on ima temelj za nastavak poslovanja”, rekao je Koprek.

Tako su, nakon što je Nadzorni odbor u petak dao suglasnost Upravi da pokrene stečaj, to danas učinili i radnici pa će Uprava uskoro i podnijeti zahtjev za pokretanje stečaja, a ne čekati da to ide automatizmom odnosno da Finansijska agencija (Fina) nakon 120 dana blokade računa preduzeća podnosi prijedlog za pokretanje stečaja. Kako je u subotu izjavio Koprek, račun Varteksa je u blokadi već više od 60 dana.

Odluku o pokretanju stečaja donosi trgovački sud, koji imenuje i stečajnog upravnika.

Kako pojašnjava Koprek, kada dođe stečajni upravnik istog trenutka će svim radnicima dati otkaz te ima 30 dana da utvrdi koliki su točno prihodi firme i prema tim će podacima pozivati radnike natrag i povećavati opseg proizvodnje.

“Dakle, zavisno o tome koliko ima prihoda tako on zove radnike ponovo na posao. To je nešto što je vezano uz stečajnog upravnika. U slučaju Varteksa, sigurno će svi radnici u maloprodaji nastaviti raditi jer riječ je o prihodima iz kojih se firma može finansirati, a bez proizvodnje nema ni maloprodaje, tako da će sigurno nastaviti proizvodnju koja bi odgovarala većini te maloprodajne mreže”, rekao je Koprek.

Objašnjava kako će svi radnici koji će dobiti otkaz u stečajnom postupku dobiti plate od Agencija za osiguranje radničkih tražbina (AORT), a imat će, dodaje, i pravo na naknadu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u visini 70 posto plate.

Koprek kaže da je mogao i bez suglasnosti radnika podnijeti prijedlog za otvaranje stečaja, ali to nije htio jer mu je interes radnika na prvom mjestu.

“Da smo išli na drugu opciju, otvaranje stečaja nakon 120 dana (blokade računa), vrlo vjerovatno bi došlo do toga da maloprodajna mreža više ne bi funkcionisala i ne bi plaćala tekuće obveze i automatski radnici ne bi imali od čega dobivati plate”, rekao je.

Uz to, stečajni upravnik bi imao jako malo temelja za nastavak proizvodnje u što Koprek vjeruje.

“Varteks je prejak brend da bi samo tako nestao i vjerujem da postoje temelji iz kojih se može nastaviti poslovanje”, smatra Koprek.

Objasnio je i kako, kada dođe, stečajni upravnik postaje i nova uprava kompanije.

“Ali ako će trebati pomoć, ja sam uvijek tu na raspolaganju”, zaključio je Koprek, prenose agencije.

Oznake: Varteks