Region 23.01.2022.

VASELJENSKI PATRIJARH SA BEČIĆEM: Lično raščinio Miraša, smatra to dobrom odlukom

ČITANJE: 1 minuta

Njegova svetost patrijarh vaseljenski Vartolomej podržao je u razgovoru sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Aleksom Bečićem jedinstvo Srpske pravoslavne crkve, naglasivši da je lično raščinio poglavara kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve Miraša Dedeića, i to smatra dobrom odlukom.

Na sastanku je bilo razgovora o unutrašnjim prilikama u Crnoj Gori, gde je patrijarh Vartolomej pokazao visok nivo informisanosti, šaljući poruku da se otvorena pitanja moraju rješavati dijalogom, prenosi portal “IN4S”.

Patrijarh je naglasio da je Srpska pravoslavna crkva /SPC/ u Crnoj Gori jedina kanonski priznata i da je sa zabrinutošću pratio nastojanje bivših vlasti da otuđe njene hramove i imovinu.

Vaseljenski patrijarh je u razgovoru sa Bečićem rekao da očekuje da će ga uskoro posjetiti Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije.

Patrijarh Vartolomej je izrazio zadovoljstvo izborom mitropolita Joanikija, kao vrlog učenika i dostojnog naslednika mitropolita Amfilohija, na čelo najstarije Episkopije SPC, čiji se kontinuitet nije prekidao više od osam vijekova.

(Srna/SB)