Vijesti 01.04.2016.

Vasić: Akciji “Lavina” prethodila višemjesečna istraga

ČITANJE: 2 minute
vasic
Direktor Policije Republike Srpske Gojko Vasić izjavio je da su hapšenja u okviru akcije “Lavina”, na neki način, i rezultat istraga Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

-Uprava Kriminalističke policije Republike Srpske, zajedno sa centrima javne bezbjednosti Banjaluka i Bijeljina, provodila je više mjeseci istragu vezano za `Bobar banku` i `Bobar osiguranje` sa Okružnim tužilaštvom Bijeljina, koje je kasnije taj predmet prepustilo Tužilaštvu BiH- rekao je Vasić danas novinarima u Banjaluci.

Vasić je rekao da je MUP Republike Srpske posljednji izvještaj uputio Tužilaštvu BiH prije dva do tri mjeseca, nakon čega su oni proveli tužilački dio istrage i odlučili se za hapšenja, koja su proveli pripadnici iz Agencije za istrage i zaštitu BiH, uz asistenciju Policije Republike Srpske.

On je rekao da je Sipa najavila da će provoditi aktivnosti u Banjaluci i Bijeljini, navodeći da su jutro pred polazak u akciju saznali lokacije da ne bih došlo do odliva informacija.

-Izvršeni su pretresi na tri lokacije, a 10 lica privedeno je u Sarajevo u Sipu radi saslušanja, nakon čega će se odlučiti o tome za koga će biti predložen pritvor, a za koga da se brani sa slobode- pojasnio je Vasić.

Danas prijedlog za određivanje pritvora uhapšenim u akciji “Lavina“ Tužilaštvo BiH uputiće Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za devet osumnjičenih osoba uhapšenih u okviru akcije “Lavina” zbog sumnje da su oštetili Bobar banku i bankarski sektor za 123 miliona KM, među kojima su direktor Agencije za bankarstvo Srpske Slavica Injac i direktor Investiciono-razvojne banke Snežana Vujinić, saopšteno je iz Tužilaštva.

Hapšenje i pretres u Agenciji za bankarstvo RS Hapšenje i pretres u Agenciji za bankarstvo RS Mjere za određivanje pritvora odnose se i na direktora Bobar banke od maja 2010. godine do marta 2014. godine Petra Cacanovića, direktora Bobar banke od marta 2014. godine Ane Mirosavljević, članove Nadzornog odbora banke Sonju Kurtum i Sašu Tomića, direktora Sektora rizika u banci Batrića Đurišića, internog revizora Zdravka Dubova i zamjenika direktora banke i direktora Sektora korporativnog bankarstva Igora Prodanovića, navodi se u saopštenju.

Istraga u predmetu nastavlja se protiv ukupno 24 osobe osumnjičene za nezakonitosti kojima je prouzrokovana šteta od oko 123 miliona KM, te pribavljena nezakonita korist od najmanje 115 miliona KM i ozbiljno “uzdrman” bankarski sistem u BiH, dodaje se u saopštenju.

Pripadnici Sipe uhapsili su juče direktorke Agencije za bankarstvo i Investiciono-razvojne banke Republike Srpske Slavicu Injac i Snežanu Vujinić, kao i više lica osumnjičenih da su oštetili Bobar banku i bankarski sektor za 123 miliona maraka i na taj način nanijeli štetu bankarskom sistemu u finansijskom statusu BiH.

(Agencije)