Politika 11.05.2021.

VASIĆ: Dodik rastjerao kvalitetne kadrove, odgovoran za gubitak Banjaluke

ČITANJE: 7 minuta

Član Glavnog odbora SNSD i bivši izvršni sekretar te stranke, Rajko Vasić, tvrdi da je njegov stranački šef Milorad Dodik odgovoran zbog toga što je opozicija pobijedila u trci za gradonačelnike Bijeljine i Banjaluke na proteklim izborima.

Vasić kaže da je Dodik proteklih godina “rastjerao” i “ućutkao” gotovo sve kvalitetne stranačke kadrove, te da je upravo to jedan od razloga zbog čega je SNSD izgubio gradonačelnike u ova dva grada Srpske, prenosi Srpskainfo.

O gubitku gradonačelničke fotelje u najvećem gradu Srpske bi se, kaže Vasić, mogla napisati knjiga.

– O tome bi se mogla napisati cijela analiza koja mora obuhvatiti nekoliko mandata unazad. To, dabome, nikome ne treba, niko neće to da uradi niti bi ko to čitao. Ja sam 2010. godine napisao analizu opštih izbora na nekoliko stotina stranica i predvidio poraz u Srpcu i Gradišci na lokalnim izborima. Samo jedan akter iz vrha stranke je to pročitao- rekao je Vasić u intervjuu za Moju Hercegovinu.

On ističe da razlozi sežu u vrijeme spajanja Stranke nezavisnih socijaldemokrata i socijalista iz razlaza sa Živkom Radišićem.

To krilo je, kaže Vasić, praktično, vrlo brzo preuzelo Banjaluku unutar SNSD.

Vasić tvrdi da to što je Dragoljub Davidović bio gradonačelnik samo je predstavljalo pripremni period.

Radojičić zasmetao cijelom SNSD

– Igor Radojičić ne spada u klasične frakcijaše, funkcijaše, iskorisnike politike. Prvo je zasmetao svojima i oni su prvi bili protiv njega, a onda i cijelom SNSD. Rukovodstvo je bilo ravnodušno, zapustilo je Banjaluku, nije se u njoj pojavljivalo, a i smatralo je da je to neupitno. Radojičić, pak, nije mogao da se bavi i gradonačelničkim poslom i organizacijom koja je u Banjaluci velika, 250 mjesnih odbora, između 15 i 20 hiljada članova – kaže Vasić.

On dodaje da je atrofija te organizacije uticala na poraz.

Sitne stranke, koje su se, kako kaže Vasić, „narojile“, a mnoge predstavljale kao podržavaoci Radojičića, radile su samo za sebe. On ističe da su neke radile i protiv, a neke su instruisane iz Beograda.

Takođe, Vasić kaže da je i dio strukture SNSD radio protiv Radojičića ili je bio ravnodušan.

– Nekoliko mjeseci pred izbore puštena je priča, tipično udbaško-socijalistička, da Radojičića “niko ne voli”. To je perfektno izvedeno, tako da su se i u PDP iznenadili pobjedom. Dabome da ne treba zaboraviti ni pomoć Zapada, koji ovdje takođe ima mnogo svojih aktera, ne toliko kao Udba, ali ima dovoljno – kaže Vasić.

On smatra da pokret “Pravda za Davida“ nije donijela glasove Stanivukoviću niti ih je odnijela Radojičiću, ali je okupila sve one koji su inače protiv vlasti.

Vasić kaže da je odmah nakon opštih izbora razgovarao sa Radojičićem i da su zaključili da onaj ko je dobio 20.000 glasova može dobiti i 40.000.

– Jasno je, bez obzira na sve ovo, da se vlast ne može baviti organizacijom političke stranke. Na toj razdjelnici sam i ja eliminisan – tvrdi Vasić.

On, međutim, smatra da poraz SNSD na lokalnim izborima u Banjaluci i Bijeljini neće uticati na rezultate Opštih izbora sljedeće godine.

Vasić ističe da velika stranka, sa dobrom organizacijom, na opštim izborima prolazi bolje nego na lokalnim, tako da banjalučki i bijeljinski gradonačelnici ne igraju nikakvu ulogu.

– Ulogu isključivo igra sam SNSD i njihova organizacija – smatra Vasić.

Govoreći o koalicionim partnerima SNSD – US i NPS, odnosno njenim liderima Nenadu Stevandiću i Darku Banjcu koji su ranije bili u SDS, Vasić kaže da treba biti oprezan sa njima.

– Može im se vjerovati, u mjeri u kojoj su otišli iz SDS zbog probosanske politike Bosića, Govedarice i Šarovića. Više od toga ne može. Nikad ne možeš vjerovati onom ko hoće da zavuče ruku u tvoju duvankesu. Treba znati da je i to beogradska veza. Odavno – kaže Vasić.

SNSD se osipa

On se u intervjuu osvrnuo na to da u SNSD nedostaje više prepoznatljivih kadrova, ističući da Milorad Dodik nije u stanju da “nosi” cijelu stranku. Vasić kaže da to niko ne može i da „organizacija SNSD gubi, osipa se, erodira“.

– Dodik to nadomješta – Doboj Obrenom i Bijeljinu Mićom, pokoj mu duši. Dodik je sve oko sebe na neki način rastjerao ili ućutkao. Ostavio je neke tradicionalne, metuzalemske i bezlične, od kojih nikad za stranku i nije bilo neke koristi. On nema nikog ko će da stavi glavu u vatru, iskolje se sa nekim za stranku i Republiku Srpsku. Oni, pa ni Dodik, ne shvataju da organizacija radi za njih, da glasovi ne dolaze na njihovu ljepotu ili status prve pratilje – rekao je Vasić.

On tvrdi da Dodik nije dopustio da se formiraju novi generacijski ešaloni SNSD koji će naslijediti sadašnje generacije i njega.

Nije dozvolio, kaže Vasić, ni da se organizacija razvija tehnološki nezavisno od njega i vlasti.

– Zato sada imamo situaciju da opozicija, pošto nema upliva u javnost kod birača i ne može da načini organizaciju, jer se na izdaji i probosanstvu ne može graditi srpska stranka, laje i čeka da Dodik i SNSD načine grešku, kao što je načinjena u Banjaluci. Njima je dovoljno da dobiju predsjednika Republike. Ostali, nevidljivi akteri, među kojima je i Beograd, naći će načina da se formira skupštinska većina i onda je sve gotovo- kaže Vasić.

Vučić ruši vlast Srpske

On tvrdi da Srbija, odnosno aktuelna vlast u Beogradu, utiče na politička zbivanja u Srpskoj. Srbija je, kaže Vasić, uvijek uticala. Ne zbog srpstva, već zbog koristi svoje vlasti.

Vasić kaže da Milošević u ratu nikud nije mrdnuo, ali je došao na Pale da u svoje ubjeđuje Skupštinu i rukovodstvo Srpske. Preko patrijarha je, kaže Vasić, u dogovoru sa Amerikancima, izdejstvovao da u Dejtonu zastupa Republiku Srpsku.

– Ipak, paradoksalno je da je uticaj Srbije bio najmanji za vrijeme Karadžića i kasnije Plavšićeve. Što se tiče Dodika, on je prišao Vučiću iz nekoliko pragmatičnih razloga. Da mu neko drugi ne priđe, da zna šta Vučić misli, barem izdaleka i da uzme neke pare za Srpsku. S druge strane, Vučiću odgovara da malo srbuje sa Srpskom, jer to ne ugrožava njegovu izdaju tamo – tvrdi Vasić.

On kaže da Vučić sve radi da obori sadašnju politiku Republike Srpske i njene aktere. Vučić je, kako tvrdi Vasić, uvijek za BiH.

Vasić ističe da Vučić nikad nije pomenuo samostalnost Republike Srpske, niti hoće da kaže da je u Jasenovcu bio genocid.

– Pogledajte koga sve Vučić od ovdašnjih prima na terasi. Pogledajte ko ga hvali. Pogledajte kako je zvao Stanivukovića u Beograd, na otkrivanje spomenika, koji ni po čemu, po bilo kakvom protokolu, ne pripada tu – kaže Vasić.

On tvrdi da Vučić može da utiče na izbore u Srpskoj i odredi njen tok.

– Može da utiče na izbore. Nije to Vučić, to je Služba, tu je Dačić, tu su instalisani ljudi koji su još u socijalizmu radili za Službu. Tu su oni koji su došli iz Hrvatske, mnogi od njih su bili Udbaši. To je ogromna snaga. Ogromna jer se ne vidi. Vučiću je problem u njegovoj izdaji Srbije, dijalogovanju sa Zapadom, bolešću za vlasti, to što Republika Srpska iskače iz onih miljea koje je on poravnao “k’o vo rasadu”. Što duže bude na vlasti, Vučić će da bude opasniji po Republiku Srpsku, ne samo po Dodika i SNSD – ističe Vasić.

(SB)

Oznake: Rajko Vasić