Vijesti 29.05.2016.

Vasić: Najveća opasnost za BiH povratnici sa ratišta iz Sirije

ČITANJE: 1 minuta

On je dodao da su to lica sa ovih prostora, koja su odrasla i živjela u zapadnoevropskim zemljama, a sada se mogu vratiti na ovaj prostor.

“Oni znaju naš jezik, imaju naša dokumenta i oni su najveća potencijalna opasnost za ove prostore”, rekao je Vasić novinarima nakon okruglog stola održanog u Skupštini Srbije u okviru Regionalnog molitvenog doručka.

On je potvrdio da su Policija Republike Srpske i institucije riješene da se upuste u borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije u vezi sa terorizmom.

“Policija Republike Srpske je razvila kapacitete u okviru Uprave kriminalističke policije i Uprave za borbu protiv terorizma da može uspješno sarađivati sa svim agencijama na prostoru BiH, kao i okruženja u ovoj borbi”, rekao je Vasić.

Vasić je istakao da ozbiljna borba protiv terorizma mora da se zasniva na međunarodnoj saradnji i razmjeni informacija, s obzirom na to da je ovo globalni problem.

On je dodao da na ovim prostorima postoji potencijalna opasnost s obzirom na zaostalo naoružanje iz rata i minsko-eskplozivna sredstva, kao i na prisustvo lica koja su došla sa drugih prostora i učestvovala u ratu u BiH.

Vasić je istakao da su sada opasnost i lica koja se vraćaju sa ratišta, kao što je Sirija i Irak, na ovaj prostor.

Na okruglom stolu su učestvovali predstavnici ministarstava odbrane i policija Srbije, Republike Srpske, Crne Gore, Makedonije, Albanije, kao i poslanici u američkom Kongresu i njemačkom Bundestagu.

Okruglom stolu prisustvovao je i predsjednik Odbora za evropske integracije Narodne skupštine Republike Srpske Branislav Borenović.