Vijesti 01.02.2016.

Vasić o akciji “Kolt”: Nije utvrđena šteta od nelegalne distribucije

ČITANJE: 2 minute
vasic
Direktor Policije Republike Srpske Gojko Vasić izjavio je da još nije utvrđena šteta nastala nelegalnom nabavkom i distribucijom bazičnog ulja koje je prodavano kao dizel gorivo, a koje su vršili uhapšeni u akciji “Kolt”.

-Bazično ulje je uvezeno iz inostranstva i izbjegnute su obaveze prema zajednici, a istovremeno je prodato kao dizel gorivo čime je nastala šteta i na vozilima i uzeta je velika razlika u cijeni- rekao je Vasić novinarima u Banjaluci.

On je dodao da će od 13 uhapšenih šest danas biti predato u nadležnost Tužilaštva BiH, pod čijim nadzorom je i sprovedena akcija suzbijanja nelegalne trgovine određenim vrstama goriva.

Načelnik Uprave kriminalističke policije Radomir Domuzin potvrdio je da su uhapšeni, kao pripadnici organizovane kriminalne grupe, krivična djela izvršila posredstvom preduzeća “Lider oil”, “Reunion”, “Tehnošped” i benzinske pumpe “Agrovoće”.

On je naveo da su pripadnici Uprave na ovoj akciji radili od jula prošle godine, te da je realizovana juče i danas u saradnji sa pripadnicima centara javne bezbjednosti Prijedor, Doboj, Banjaluka i Bijeljina.

Među uhapšenima su lica čiji su inicijali M.R i S.S iz Banjaluke, J.S. iz Gradiške, Lj.S. iz Novog Grada, D.M. iz Bijeljine, te M.O, a Srna nezvanično saznaje da je riječ o Milanu Radovanoviću /37/, Siniši Straživuku /48/, Josipu Skoki /30/, Ljubanu Stošljeviću /35/, Draganu Milovanoviću /66/ i Mirsadu Okiću.

Krivična djela organizovani kriminal u vezi sa poreskom utajom, zloupotrebom ovlaštenja i obmanjivanjem kupaca prijavljena lica izvršila su tako što su M.R. i S.S. tokom 2015. godine posredstvom preduzeća “Lider oil” naručivali, organizovali prevoz, carinjenje, skladištenje, distribuciju i plasman baznog ulja uvezenog iz Italije i Srbije, a zadatak J.S. bio je da obezbijedi fiktivnu firmu koja bi legalno uvozila bazno ulje, što je i uradio.

Bazno ulje se kao evrodizel istakalo i prodavalo na benzinskim pumpama preduzeća “Reunion” i benzinskim pumpama “Agrovoće” u Kozarcu, Modriči, Zenici, Zvorniku i u Milićima.

LJ.S. je posredstvom firme “Tehnošped” pružao usluge prevoza organizatorima grupe na taj način što je prevozio uvezeno bazno ulje iz Srbije i Italije u BiH, da bi nakon toga, bazno ulje po nalogu organizatora uz pribavljenu falsifikovanu prateću dokumentaciju prevozio na benzinske pumpe, gdje je prodavano kao evrodizel.

D.M. je tokom prošle godine u više navrata kupovao bazno ulje i prodavao ga na svojim benzinskim pumpama “Agrovoće” u Zvorniku i Milićima kao evrodizel.

(Agencije)