Biznis 03.03.2016.

Vasić: Po svaku cijenu zadržati carinski režim za 250 proizvoda

ČITANJE: 1 minuta
vasic
Potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić izjavio je da se u pregovorima BiH sa EU mora po svaku cijenu zaštititi 250 proizvoda za koje se sada plaća carina prilikom uvoza u BiH iz zemalja EU.

Vasić je naglasio da će BiH, ukoliko ne zaštiti ove proizvode, izgubiti godišnji prihod od 180 miliona KM, što je direktna šteta za budžet BiH i budžete entiteta.

-Indirektna šteta je mogućnost da 139.000 ljudi u BiH ostane bez posla u granama koje se bave proizvodnjom tih proizvoda. Ovdje se govori o proizvodima od voća, povrća, mesa, piletine, duvana i mlijeka- rekao je Vasić za “Večernje novosti”.

Vasić je istakao da je Komisija EU dala do znanja da namjeravaju da skinu ove proizvode sa spiska onih za koje se sada plaća carina, te da je to jedan od glavnih uslova koje je EU stavila pred BiH.

-Sada je na institucijama BiH da se izbore da do toga ne dođe. Ukoliko BiH ovo prihvati, privreda koja je ionako na niskom nivou, definitivno će biti uništena- istakao je Vasić.

On je dodao da je jedino pravo rješenje da se ovih 250 proizvoda, koji su sada na carinskom režimu, zadrže u tom statusu sve do samog ulaska BiH u EU, što bi bilo dovoljno vremena da domaći privrednici ojačaju i da BiH privreda bude koliko-toliko konkurentna na tržištu EU.

(Agencije)