Vijesti 21.03.2023.

Vasić (SDS) o kriminalizaciji klevete i uvrede: Ogromna moć u rukama tužioca

ČITANJE: 2 minute

Poslanik SDS-a Dragomir Vasić kritikovao je predloženi tekst kojim se kleveta i uvreda kriminalizuje, a kaže da je Vlada Republike Srpske puki izvršilac želja Milorada Dodika, a ne predlagač –Time je zakon kompromitovan u samoj inicijativi – zaključio je Vasić.

Najviše bure bilo je oko krivičnih djela povreda časti i ugleda.

– Čast je mišljenje koje pojedinac ima sam o sebi, to je subjektivna kategorija, dok je ugled mišljenje koje okolina ima o njemu i to je objektivna kategorija. Kod klevete je bitno da je informacija neistinita, da su za nju čula treća lica. Uvreda je definisana zakonom o javnom redu i miru. Došlo bi do haosa u primjeni ovoga predloženog zakona i stvorila bi se pravna nesigurnost. Ponovno uvođenje krivične odgovornosti za klevetu uvodi pravnu nesigurnost, jer se ne zna da li će izvršilac odgovarati po građanskoj parnici, ili po ovom zakonu – kaže Vasić.

Prema njegovim riječima, novčana kazna pripada državi, a naknada oštećenom, što znači da država ima interes za ove procese, jer novac ide u budžet.

– Zakon je lex specialis u odnosu na druge zakone, što znači da nadjačava druge zakone- navodi Vasić i dodaje da je Zakon o zaštiti od klevete precizniji i kao oštećenog navodi i fizičko i pravno lice. – Ovaj predloženi zakon kao oštećenog navodi samo fizičko lice. Dualitet se javlja i u isključenju protivpravnosti. Postavlja se pitanje ko će vršiti izbor kako će počinilac odgovarati. Ako nekoga grubo uvrijedite prekršajni sudija će vas kazniti sa 800 KM, ako ne budemo dovoljno grubi isti tužilac će vas kazniti sa 20 000 KM, a ako je izneseno na javnom mediju i 50 000 KM. Ogromna je moć u rukama tužioca – zaključuje Vasić.

Smatra da su kazne drakonske – od 5 000 do 120 000 KM, a zatvor, iako nije decidno naveden, jeste u praksi moguć.

– Mediji, pravna lica završiće u stečaju ako nemaju da plate, pojedinci ukoliko nemaju da plate završiće u zatvoru – rekao je SDS-ov poslanik.

Vasić podsjeća da u zakonu već postoje propisano normiranje dnevnih kazni u rasponu od najmanje 10, najviše 365 dnevnih iznosa. To je kaže 43,3 KM dnevno, a prema tome novčana maksimalna kazna bila bi oko 15 000 KM. – Za sve one koji budu kažnjeni preko 75 000 KM, neće morati ići u zatvor preko 2 godine. Postavlja se pitanje koja je svrha tih visokih kazni – zaključio je Vasić.

A.S.