Svijet 07.02.2023.

“Vašington post” piše: Američki kongresmeni se zalažu da se dio teritorije Ukrajine preda Rusiji

ČITANJE: 1 minuta

Brojni predstavnici Republikanske partije u američkom Kongresu zalažu se za to da Ukrajina odustane od dijela svoje teritorije u korist Rusije, piše list “Vašington post”.

“Najupečatljivija je spremnost republikanaca da ustupe dio Ukrajine: 41 odsto njih se složilo s tim da Rusija dobije dio ukrajinske teritorije u korist okončanja sukoba”, navodi se u novoj anketi organizacije za istraživanje javnog mnjenja “Galup” na koju se list poziva.

Kako navodi autor članka, polovina predstavnika Republikanske stranke, odnosno 18 odsto više nego u aprilu 2022. godine, smatra da Vašington čini “previše” za Kijev. Takođe, većina republikanaca smatra da Amerika “treba da prestane da finansira ukrajinsku vojsku i tačka”.

Naime, istraživanje televizije Foks njuz pokazalo je da većina pristalica Republikanske stranke ne smatra mogućom vojnu pobjedu Ukrajine u sukobu protiv Rusije, a takođe smatra da sam konflikt u Ukrajini i postupci Rusije ne predstavljaju direktnu prijetnju po bezbjednost SAD, prenosi Politika.